Isusova ispružena ruka

Napisao/la: -

Prošlog smo tjedna promišljali o daru potpunog oprosta koji primamo iz duhovne riznice Crkve, po zaslugama Isusa Krista i općinstva svetih u posebnim prigodama. Kroz govor o oprostu i kroz sakramente Crkve, a posebno sakramente sv. ispovijedi i euharistije otkrivamo Božje milosrđe, Božju uključenost i samilost prema čovjeku kojemu uvijek iznova dolazi u susret, nudi svoju ruku, odgovara na njegove potrebe tijela i duše.

Isusova ispružena ruka kojom podupire vjeru apostola Petra mogla bi biti ilustracija nedjeljnog evanđelja u kojem čitamo kako je Isus nahranio više od 5 tisuća ljudi, a nakon toga prisilio učenike da odu lađom, otpustio ljude i osamio se u molitvi na gori. U međuvremenu učenici doživljavaju nevrijeme u lađi, a Isus im prilazi hodeći po vodi. Petar povjeruje, krene, hoda po vodi, ali posumnja i pada. Isus mu pruža ruku i spašava ga, a u čudu stišavanja oluje apostoli prepoznaju u njemu Sina Božjega.

Zanimljivo je zaustaviti se na činjenici da je Isus između dva čuda, onom od prošle nedjelje kada je sa pet kruhova i dvije ribe nahranio mnoštvo i ovog stišavanja oluje o kojem ćemo slušati u nedjelju, Isus molio. Isus molitelj je Isus koji ima živi i intiman odnos s Ocem u Duhu svetom. U evanđeljima otkrivamo kako je Isus molio na mirnim mjestima (Mk 1, 35; Lk 5, 16), molio je molitve zahvalnice (Mk 14, 22); u molitvi je slavio Boga Oca (Lk 10, 21); molio je za svoje učenike i za sve vjernike (Iv 17, 11.20-21); molio je u vremenima tjeskobe (Lk 22, 44; Mt 27, 46) i molio je pun poštovanja i u potpunom predanju Bogu (Mt 26, 39).

Molitva je okosnica našega života u vjeri, naše povezanosti s Bogom koja nam i u kriznim i teškim situacijama, u olujama života pomaže prepoznati i uhvatiti Isusovu ispruženu ruku. Zanimljivo je u tom kontekstu oluje pogledati i prvo čitanje današnje nedjelje iz Prve knjige o Kraljevima 19, 9a.11-13a u kojem prorok Ilija prepoznaje Gospodina u laganom lahoru jer Bog nije oluja, potres ili oganj. Bog se služi našim životnim olujama kako bismo u Njegovom dolasku i prisutnosti u našem životu prepoznali blagi lahor. Gospodin je zaklon od nevremena i oluja, on stišava oluje našega života, u njegovom društvu otkrivamo tko smo, ali otkrivamo i tko je Bog za nas, te koliko nas ljubi.

Baš kao i kod apostola Petra naš je vjernički život ispunjen usponima i padovima, vremenima vjere i vremenima sumnje, trenucima borbenog zauzimanja i trenucima izdaje, ali ne smijem u svemu tome zaboraviti Isusovu ispruženu ruku. Oluja će biti mnogo, a jedini pravi odmor je u Bogu koji nam po svome Sinu Isusu Kristu govori: „Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!“

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.