Isusov pogled (Lk 19, 1-10)

| 28.10.2019. u 21:15h | Objavljeno u Promišljanje

Evanđelje koje ćemo čuti ove nedjelje na svetoj misi donosi nam susret Isusa i carinika Zakeja. Ukratko, carinik kao javni grešnik, osoba malenog rasta popeo se na smokvu kako bi vidio Isusa. Isus se zaustavlja pod smokvom, pogleda Zakeja i poziva se u njegovu kuću. Zakej ga radostan prima i mijenja svoj život. U ovom ćemo se kratkom promišljanju zaustaviti na liku Zakeja i njegovom odnosu s Isusom. Što je to jednog „okorjelog“ grešnika potaknulo na temeljitu promjenu života.

Zakej je bio carinik, javni grešnik Isusovog vremena koji je u svojoj sebičnosti izrabljivao i potkradao siromašne. Bogatstvo je postalo središtei smisao njegova života. Evanđelje opisuje kako je bio malen rastom, ali bio je malen i u ljubavi prema bližnjima, malen u dobrim djelima. Izborom takvog načina života zasigurno je ostao i zakinut za bogatstvo koje u naš život unose odnosi prijateljstva i ljubavi. Teško da je imao nekoga tko ga iskreno voli i tko mu želi dobro zbog njega samog, a ne onog što posjeduju.

Takav Zakej ima želju susresti Isusa, dapače poduzima konkretne korake, „potrča naprijed, pope se na smokvu da ga vidi“. (Lk 19, 4) Vjerojatno je čuo o Isusu koji je drugačiji od drugih,možda su do njega doprle i Isusove prispodobe o milosrdnom ocu, izgubljenoj i nađenoj ovci, ona prošlotjedna o molitvi farizeja i carinika.

Mogli bismo reći da je njemu na neki način bilo navješteno evanđelje i u njemu se rodila želja za susret s Isusom. Popeti se na smokvu nije priličilo čovjeku njegova statusa u društvu, ali to je mrvica koju on daje, to je korak koji čini prema susretu s Isusom. I Isus prepoznaje to njegovo nastojanje. Zaustavlja se pod smokvom, pogleda Zakeja i poziva se u njegov dom.

Mnoga se tumačenja ovog evanđeoskog teksta zaustavljaju na tom Isusovom pogledu na Zakeja. U tom pogledu Zakej pronalazi snagu za obraćenje za promjenu vlastitog života. Pogled je to koji dopire do srži, do njegovog bitka, do one zamisli koju Bog ima sa svakim svojim stvorenjem koje Bog naziva dobrim. U Isusovom pogledu Zakej susreće drugačiji pogled od svih onih koji ga okružuju.

Isus ga gleda kao Bog koji mu je darovao život iz ljubavi kao što ćemo čuti u prvom čitanju iz knjige mudrosti: „A ti si milostiv svemu jer možeš sve i kroz prste gledaš na grijehe ljudima da bi se pokajali. Jer ti ljubiš sva bića i ne mrziš ni jedno koje si stvorio. Ali ti štediš, jer sve je tvoje, Gospodaru, ljubitelju života, i tvoj je besmrtni duh u svemu.“ (Mudr 11, 23 – 26) U Isusovom pogledu Zakej prepoznaje iskonski Božji plan za Njega i spremno odgovara na taj plan potpunim zaokretom svog života.

Označeno u