Duh Sveti poučavat će vas o svemu! (Iv 14,15-16.23b-26)

Napisao/la: -

Crkva danas slavi Pedesetnicu, radosni događaj silaska Duha Svetoga nad apostole, što se ujedno naziva i njezinim rođendanom. Prvo nam čitanje donosi opis tog događaja u Djelima apostolskim kao izljev Duha Svetoga s neba, nakon čega su apostoli i ostali učenici izišli u javnost navijestiti Jeruzalemcima radost Gospodinova uskrsnuća.

Događaj je ovo koji se razumije ne samo u svjetlu starozavjetnih proročanstava, nego i u svjetlu Gospodinovih obećanja. Ostvarilo se Joelovo proročanstvo da će Bog izliti svoga Duha na svako tijelo, a tako je i Isus održao svoje obećanje da će poslati svoga Duha - Branitelja.

U drugom čitanju iz Prve poslanice Korinćanima Pavao govori o raznim službama unutar kršćanske zajednice. Trostruko je djelovanje. Darovi se odnose na ono što potpomaže Duha, a to je govorenje u jezicima, i prorokovanja. Služba je bila djelovanje unutar zajednice. Najčešće je uključivala posluživanje kod stola i skupljanja milostinje.

Pavao je govorio o tim poslovima baš radi toga da istakne kako ni jednu vrstu rada ne treba prezirati ili omalovažavati one koji obavljaju te poslove. Djelovanja su označavala velike uspjehe, uspjehe gdje je bilo potrebno uložiti puno energije, ili uspjeh koji je bio rezultat božanske moći. Budući da su svi ovi darovi ili službe bili očitovanje Duha, ni jednu od ovih stvari ne treba smatrati većom ili uzvišenijom od druge.

Još je jedna stvar bitna. Ni jedan dar osobi nije darovan radi osobnog uzdizanja, nego radi dobra zajednice. Važna stvar za uočiti jest i različitost ovih darova: od mudrosti do tumačenja jezika. Svi darovi trebaju obogaćivati zajednicu, a ne biti razlog svađa.

Duh Sveti dar je Uskrsloga Krista svojoj zajednici - Crkvi. Isus u uskrsnom susretu apostolima tri put daje mir – kao poseban dar Duha. U tim je darivanjima Duha ustanovio sakrament pomirenja pa možemo reći kako je taj sakrament dar svim vjernicima po kojem se povezujemo s Ocem, stvaramo s Njim poseban odnos prijateljstva. Temelji se na kajanju, praštanju i uspostavi čvrstih veza, kako među ljudima tako i s Bogom. Na nama je koliko ćemo surađivati s darovanim nam Duhom. Ako želimo živjeti od Duha Svetoga, opslužujmo ljubav, ljubimo istinu, čeznimo za jedinstvom. Tako ćemo zadobiti vječnost.

R. Guardini lijepo je opisao poslanje Duha Svetoga - Bog čovjeku daruje snagu Duha, Branitelja. On je Branitelj nas samih – od nas samih. Brani nas od zavodljivosti naših misli i htijenja, od želje da se ’oslobodimo‘ Boga. Kada se čovjek ’oslobodi‘ Boga, opirući se njegovoj objavi i daru spasenja, postaje sam sebi nedokučiv, neshvatljiv. U takvoj ’oslobođenosti‘ lako pada u jednu od dviju krajnosti: ili sebe proglasi apsolutnim, ili se u svojoj nemoći doživljava trajnom žrtvom, potrebnom sažalijevanja. Dar Božjega Duha, Branitelja, čuva u nama dar slobode za koju nas je Krist oslobodio.

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.