Prevarant

Prevario sam se, kažu, kad sam počeo pisati o Pljencevotru. Nevažno! Mistika i hiperbole okružuju njegove kretnje. Neke njegove procedure su provjerene, dokazane i poznate, druge prijeporne, prešaltane u mitove, a krajnje su totalni apsurd. Nemam namjeru potvrđivati i opovrgavati priče, niti obuhvatiti sve njegove djelatnosti. Obris ličnosti prepoznat će se i iz sažetka. Nekoliko podvala sam neposredno doživio, ostale sam prikupio u medijima i usmenom prijenosu. Povijest je iznjedrila mnogo velikih varalica, ali, po mom mišljenju, nitko nije dosegao Pljencevotrovu predanost prijevari. Varao je sve i svašta, svagda. Varao je radi varanja. Često se okorostio prijevarama, ali samo ga je strast šibala naprijed. Znao je ostavljati nagrade i plijenove, činiti si financijsku štetu, stavljati si život u opasnost, sve za mozgovne pobjede nad raznovrsnim oponentima.

Blagajnicima koji su, s vremena na vrijeme, sitniš prihvaćali bez prebrojavanja, uvijek je uskratio kunu-dvije. Uvukao se u ličenje unutrašnjih zidova Državnog arhiva i zamiješao nijansu žute boje u bijelu smjesu. Nitko nije primjetio suptilnu intervenciju, ali Državni arhiv je time prevaren. Tokom rada u muzeju nikad nije rekao točnu informaciju. Gradovima su nicale špedicije s polovičnom službom. Preuzimale su stvari klijenata, ali ih nisu odnosile na željenu lokaciju. Posjećivao je mađioničarske predstave radi uzurpiranja cijelih manifestacija. Unosio je pomutnju među starce kad je nasumično na busne stanice lijepio lažne vozne redove. Njegovu temeljitost sam svojim očima uočio vraćajući se doma jednog jutra s tržnice. Susjed je u uređivanju vrta smušeno tražio metlu.

Pljencevotar je baš došetao do kapije pa ga susjed upita: „Ej, gospon, sam pustio metlu negdje na pločniku?“ Prevarant pogleda u metlu s desne strane metalnih vrata, produži korak i dobaci nonšalantno -„Ne“. Skupivši dostatnu količinu kapitala, otvorio je časopis gdje su prilagane izmišljotine vijestima, s velikim kalkulacijama. U tom činu nije dohvatio originalnost jer mediji ionako stalno lažu, no uživao je kreveljeći se naivnim žrtvama lakomislenih invencija. Deva pobjegla iz zoološkog vrta, američki predsjednik gol protrčao kroz studentsku menzu, Casio otkupio Dukat, saborska hala popunjena do zadnjeg mjesta, deva napala američkog predsjednika, i tako dalje i tako dalje. Golubovima podmetao je plastične grude kruha. Nomadski život napustio je nekoliko godina samo radi upravljanja trgovinom „Vrhunske stvari“. Dućan je otvoren za prodaju prašnjavog otpada skupljenog u dugogodišnjim rekreativnim krađicama. U obmanu religijom nikad nije htio umočiti svoje dlanove.

Skoro je dobio odličje kad su istraumatizirani vojnici počeli prepričavati njegov odvažan pothvat u Domovinskom ratu. Pljencevotar predstavio se srpskoj brigadi kao špijun i zatražio samo malo grafita i papira za prikaz svih detalja hrvatskih planova. Izmišljao je svom silinom, kapajući istinice samo radi uvjerljivosti priče. Sve su vojnici prožvakali, ali prevarant je razdužio obrok psujući u digresijama Hrvate i potičući alkoholiziranje u sklopu slavlja. Brigada je zaspala sa smiješkom, a Pljencevotar im je sakrio tucet tenkova i potopio hranu s oružjem.

Pozitivne posljedice prijevare, stavljene uz bok sa svim počinjenim zločinima, nisu ovjekovječene javnim priznanjem. U Dalmatinskoj zagori opljačkao je neka sela hineći bankara u potrazi za krivotvorenim novčanicama. Propust banke trebao se iskupiti zamjenom krivotvorenih novčanica za validne primjerke iz osiromašenih sefova. Starci su zahvalno izvlačili penzije iz komoda i ormarića, a dobivali zauzvrat, tek tad, falsifikate. Sličan manevar izveo je i u palači talijanskoga mogula. Inscenirao je krađu, došao prerušen u policajca riješiti slučaj pa tek tada opljačkao hacijendu. U ratnom razdoblju naplaćivao je skladištenje sperme u atomskom skloništu. Ponekad je u bježanju od policije letio nasamarivši gravitaciju. Dvadesetak godina je, u usputnim ćaskanjima s narodom, sadio teoriju o kontroliranju planeta ljudskim umovima. U svojim lekcijama često se referirao na tekst genijalnog, vizionarskog znanstvenika osamnaestoga stoljeća, što je zapravo njegova tvorevina i krivotvorina pod pseudonimom. U nekim svijestima izrasli su plodovi teorije i povezali se unutar skupine „Nećemećavci“ koja nije nikad intencionalno preobrazila svijet, ali je bila uzrok svih monumentalnih događaja.

Dvaput je istoj crkvi prodao zemljišta čiji su vlasnici prekidali gradnju nastambe povratkom iz inozemstva. U najezdi rasprave o dolasku izvanzemaljaca napisao je spis „Promislite“ u svrhu obrane Zemlje. Spis je javno dostupan. Sastoji se od dvadeset stranica permutacija frekvencija izraženih preko kontekstno neovisnih simbola, legende i par stranica pojašnjenja interplanetarne poruke. Transparentnost frekvencija omogućava svim jezicima kozmosa uvid u važnost čovjeka i Zemlje, ali i katastrofalan efekt uništenja ijednoga. Još se ne zna je li nas Pljencevotar obranio ili podvalio još jednu farsu. Portret uputno je zaključiti njegovom, možda najpompoznijom, izjavom: „Prevario bih i Boga kad bi se usudio pristupiti“.

Luka Dajak

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.