Zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatan Avar: Kako lažu Varaždinske vijesti

| 1.3.2020. u 08:08h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

-Potpuno mi je jasan stav kad se netko opredijeli za određenu političku stranku - u ovom slučaju SDP - i odabere da će kao medij njih podržavati i promovirati. No, daleko je zabrinjavajuće kad se netko nestručan fabriciranjem podataka pokušava omalovažavati struku i baviti se stvarima koje ne razumije, navodi Zlatan Avar, zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, osvrćući se na komentar Varaždin može i mora bolje!

Kako ukazuje zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, kada smo već odabrali kritizirati portal otvorenih podataka, koji je pokrenuo Grad Varaždin,  trebali smo imati na umu nekoliko bitnih stvari, među kojima je ta da će se proračunski podaci, kako je rečeno na konferenciji za novinare, podatke objavljivati na 3. razini kontnog plana, a realizaciju na 4. razini kontnog plana, u skladu sa zakonskim normama.

-Portal je dostupan na adresi http://otvoreni.varazdin.hr i ne pojavljuje se da je stranica nedostupna, kako su to prikazale Varaždinske vijesti. Isprobajte pa ćete vidjeti. Informatička nepismenost vam nije isprika za laganje. Nadalje, ukoliko želite vidjeti koliko je "gradonačelnik" potrošio na reprezentaciju, to je jednostavno, ukazuje Avar te dodaje da jedino što se mora znati je upisati riječ "reprezentacija".

o_portal_1.jpg

S tim u vezi, posebno ukazuje da treba znati kako se knjiže troškovi.

o_portal_2.jpg

- Nisam još vidio da itko u poslovni sustav prepisuje stavku po stavku s računa kako bi netko poslije mogao pretraživati pojam "janjetina", naglašava Avar te dodaje da ga čudi da takvi „zagovaratelji  transparentnosti, poput glavnog urednika Varaždinskih vijesti, toleriraju da direktor VV s istom takvom stavkom dolazi pred Skupštinu i brani svoj poslovni izvještaj“.

U odnosu na "razvikane" Bjelovarce koje ističe glavni urednik Varaždinskih vijesti, kako nastavlja zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, varaždinski sustav ima mogućnost da se podacima pristupi izravno preko weba, skine "strojno čitljiva datoteka", a ako se radi o programerima, onda se podacima može pristupiti putem API sučelja.

- Vjerujem da glavni urednik Varaždinskih vijesti ne zna ni što je to. Kako bilo, kad već odabirete da lažete i falsificirate, nemojte to raditi na takav bedasti način, zaključuje zamjenik varaždinskoga gradonačelnika te sugerira da se na konferencije pošaljete novinar koji će imati pitanja.