Sunčana Glavak o koronavirusu: Prvi prioritet je spašavanje ljudskih života

Varaždinske vijesti | 10.3.2020. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Danas je na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu održana rasprava o širenju virusa COVID-19 u Europskoj uniji i svijetu te utjecaju na zdravlje, ekonomiju i društvo.

Povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides istaknula je da je prioritet zaštita građana od virusa te podrška državama članicama u suzbijanju širenja zaraze. Povjerenik Europske komisije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič podsjetio je na aktivnosti koje je Komisija poduzela u suradnji s državama članicama u okviru Mehanizma civilne zaštite te pozvao na razmatranje mjera kojima bi se mogao amortizirati utjecaj virusa COVID-19 na europsko gospodarstvo.

Članica odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), zastupnica Sunčana Glavak ističe kako je u pripremi i rezolucija Europske pučke stranke o virusu COVID-19 kojom se želi dati dodatni poticaj raspravi o negativnom utjecaju te osiguranju koordiniranog europskog odgovora.

- Na tragu pozitivnih praksi i primjera Republike Hrvatske, zastupnica Glavak uputila je svoje prijedloge kao doprinos izradi rezolucije. Zastupnica Glavak izražava suosjećanje sa svima koji su pogođeni koronavirusom te zahvalu svima onima koji nesebično pružaju podršku svim oboljelima od koronavirusa. Prvi i jedini prioritet svih nas je spašavanje ljudskih života - priopćeno je iz Ureda europarlamentarke Glavak.

Glavak ističe važnost uspostavljanja jedinstvenih protokola za liječenje na razini članica EU te što raniji dogovor oko donošenja Višegodišnjeg financijskog okvira. Ukazala je na prednosti Hrvatske u sprječavanju širenja koronavirusa te upozorila na potrebu racionalnog korištenja medicinskih potrepština i potrebe osiguravanja alternativnih dobavnih pravaca za farmaceutsku industriju, kako bi se osigurala redovna proizvodnja i distribucija lijekova.

- Jednako tako vrlo je važna i psihološka podrška oboljelima te preporučuje da se oforme centralizirane informacijske baze na razini država članica, koje bi, u komunikacijskom smislu sadržavale pravovremene informacije o razvoju situacije, ali i specifične upute za sve građane koje se tiču njihovog svakodnevnog života i rada, putovanja, kretanja na javnim prostorima i u javnim institucijama, ili bilo koja druga ograničenja i mjere predostrožnosti za borbu protiv COVID-10. Potreban je koordinirani odgovor Europske unije kako bi se što kvalitetnije amortizirali nepovoljni učinci koronavirusa na društvo i gospodarstvo, sredstva je potrebno usmjeriti prema medicinskim istraživačkim centrima koji rade na otkrivanju lijeka za bolest, ali i prema gospodarskim djelatnostima koja trpe izvanrednu i nepredviđenu štetu koja može gurnuti gospodarstvo Europske unije u recesiju - ističe Glavak.