Stričak: "Sigurnosne prijetnje danas su drugačije - koronavirus, migrantska kriza..."

Varaždinske vijesti | 25.9.2020. u 11:29h | Objavljeno u Aktualno

Na sjednici Hrvatskoga sabora održanoj u četvrtak raspravljalo se o Godišnjem izvješću o obrani za 2019. godinu.

U raspravi o izvješću u ime Kluba HDZ-a sudjelovao je i Anđelko Stričak, saborski zastupnik iz Varaždinske županije koji je rekao da je važno naglasiti da je Hrvatska vojska u 2019. godini izvršila sve zadaće koje su pred nju stavljene.

- Svako vrijeme nosi svoje izazove i ima sigurnosne prijetnje s kojima se suočava. Jedne su danas, a druge su bile prije 29 godina. Prije 29 godina, upravo u ovo vrijeme, Hrvatska je bila napadana sa svih strana. Vodio se tzv. rat za vojarne, da dođemo do prijeko potrebnog oružja. Prva takva pobjeda se dogodila 22. rujna u Varaždinu gdje su Varaždinci zarobili cijeli 32. korpus tzv. JNA i time doslovno naoružali našu domovinu. Pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman za tu pobjedu je rekao: „Postigli ste uspjeh kakav još nije zabilježen u Hrvatskoj. Oslobođenjem vašeg grada otvoren je put oslobođenju cijele naše domovine” - kazao je Stričak.

Dodao je da su danas sigurnosne prijetnje puno drugačije.

- To su, svakako, ova epidemija – koronavirus, migrantska kriza, kibernetički napadi i prijetnje, organizirani kriminal, terorističke prijetnje, klimatske promjene i, naravno, ratni sukobi diljem svijeta gdje naši vojnici sudjeluju u mirovnim misijama.

- Ključno je da je Hrvatska vojska izvršila sve zadaće koje su pred nju postavljene, a najviše me veseli pomoć civilnim institucijama - naglasio je Stričak.

- Nema elementarne nepogode, prisjetimo se požara u Dalmaciji prije tri godine, poplava kod Karlovca, snježnih mećava u Lici, potresa u Zagrebu ove godine, a da Hrvatska vojska nije pomogla civilnom stanovništvu. Naši vojnici godišnje sudjeluju u barem desetak mirovnih misija pod okriljem UN-a, NATO-a ili EU-a, redovito su pohvaljivani i nagrađivani, a u misije ih šaljemo opremljene proizvodima hrvatske obrambene industrije. Naši vojnici su najbolji promotori hrvatske obrambene industrije - rekao je Stričak.

Naglasio je i da je došlo do novog teritorijalnog rasporeda te podsjetio i na javnu nabavu.

- Hrvatska vojska vraćena je u Vukovar, Varaždin, Sinj, Ploče, Pulu i Udbinu, javna nabava je otvorena i transparentna, a Državna revizija dala im je bezuvjetno mišljenje. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska vode se odlično, izvršavaju svoje zadaće, a u mirnodopsko vrijeme im je glavni prioritet pomoć stanovništvu i unesrećenima, što dobro odrađuju – kazao je zastupnik Stričak i zaključio kako će Klub HDZ-a ovo izvješće podržati.

Označeno u