Rodeš: Općina Cestica sve se više zadužuje i SDP u tome ne želi sudjelovati

Napisao/la: MGA/VV -

Žarko Rodeš, zamjenik načelnika Općine Cestica, ispred Općinske organizacije SDP-a Cestice, poslao je priopćenje u kojemu upozorava na sve veću zaduženost Općine Cestica poručujući da SDP, kao dosadašnji koalicijski partner HNS-a, u tome ne želi sudjelovati.

- Na 3. izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Općine Cestica vijećnici HNS-a i HDZ-a zadužili su Općinu za dodatnih 6 milijuna kuna. Naime, radi se o projektu izgradnje kulturnog centra koji su vijećnici SDP-a i zamjenik načelnika Žarko Rodeš posljednje tri godine dogovarali i sukreirali s koalicijskim partnerom HNS-om. Projekt je u konačnici, prema troškovniku, trebao koštati 3,5 milijuna kuna te je trebao biti sufinanciran od strane europskih fondova i ministarstava. Načelnik Mirko Korotaj (HNS), nakon raspisivanja natječaja za izvođenje radova, odabrao je izvođača koji je ponudio cijenu za izgradnju od 5,3 milijuna kuna i sklopio s njim ugovor o izgradnji te ga uveo u posao bez znanja koalicijskog partnera SDP-a. Kad je uvidio da sredstva za izgradnju neće dobiti iz europskih fondova i ministarstava, sazvao je izvanrednu sjednicu Vijeća na kojoj je predložio zaduživanje Općine preko kredita kojim bi se platili radovi i koji bi u konačnici iznosio cca 6 milijuna kuna s kamatama i na rok otplate od 7 godina. Radi se o kreditu koji će se početi otplaćivati u kolovozu 2020.godine, takoreći na kraju mandata sadašnjeg sastava Vijeća i trenutnog načelnika. Neto površina objekta koji se gradi je 240 m2 u prizemlju i 238 m2 na katu, što iznosi 11.500,00 kuna po m2 korisne površine bez opremljenih prostorija. Iznos radova po kvadratnom metru je preveliki bez obzira što su cijene gradnje u posljednje vrijeme porasle - stoji u priopćenju OO SDP-a Cestice.

Dalje ističu da je SDP bio sukreator ideje kulturnog centra pa im nije bila namjera zaustaviti projekt izgradnje centra, ali im je želja zaustaviti trend zaduživanja Općine Cestica.

- Ponukani radom općinske uprave zajedno s načelnikom Mirkom Korotajem (HNS) u posljednjih 10 godina, koliko sudjelujemo u vlasti u sadašnjem sastavu, i činjenice da niti jedan proračun u posljednjih 10 godina nije realiziran s pozitivnim iznosom na kraju obračunskog razdoblja, već su to bili manjkovi u iznosima i po nekoliko milijuna kuna, želimo taj trend zaduživanja općine Cestica zaustaviti. SDP je pokušao s načelnikom Korotajem dogovoriti financiranje izgradnje po etapama iz prihoda proračuna, što je izvedivo uz racionalnije korištenje proračunskih sredstava, a pogotovo jer su se sredstva na prihodovnoj strani povećala zbog novog zakona o financiranju lokalnih samouprava. Kad je načelnik Korotaj uvidio da za svoj naum nema podršku koalicijskog partnera SDP-a, posegnuo je za podrškom HDZ-a koji ga je objeručke dočekao i prihvatio njegov prijedlog da konačno dokažu tko vlada na nacionalnoj razini. Budući da načelnik Korotaj već duže vrijeme sam, svojevoljno, bez znanja Vijeća i konzultiranja s koalicijskim partnerom SDP-om donosi odluke, a što je protivno koalicijskom sporazumu, Općinska organizacija SDP-a Općine Cestica će na tijelima organizacije donijeti odluku o načinu daljnje suradnje - zaključuju u svom priopćenju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.