Paljak: Neka Škvarić pozove Štromara i Divjak da vrate dug Varaždinskoj županiji

Paljak: Neka Škvarić pozove Štromara i Divjak da vrate dug Varaždinskoj županiji Foto: Ivana Dreven

Predsjednik Županijske organizacije Reformista Tomislav Paljak, uz potpredsjednike Nenada Koščaka i Krunoslava Blažija, na današnjoj se konferenciji medije osvrnuo na ulaganja u obrazovanje Varaždinske županije te reagirao na navode zamjenika predsjednika županijske organizacije HNS-a i gradonačelnika Lepoglave Marijana Škvarića.

- Ulaganje u obrazovanje dugotrajan je proces koji rezultate ne daje trenutno i oni ne mogu biti vidljivi odmah upravo zbog toga treba znati djelovati strateški i vizionarski. Župan Čačić je u svom prvom mandatu u obrazovanje postavio kao apsolutni prioritet. Danas, nakon 14 godina, rezultati su očiti, najuspješnija smo županija u Hrvatskoj u sektoru obrazovanja, kao i županija koja uvjerljivo najviše proračunski izdvaja za obrazovanje – naglasio je Paljak.

Naveo je da je Čačić u svom prvom mandatu kao župan uveo besplatan prijevoz srednjoškolaca i nametnuo ga kao standard u cijeloj zemlji, kao i besplatne udžbenike, stipendije i studentske kredite.

- U tri godine obnovljene su i dograđene 22 škole i izgrađeno deset sportskih dvorana, a rezultat toga je jednosmjenska nastava za 94 posto škola u Varaždinskoj županiji, dok je prosjek Hrvatske 36 posto. Uvedeni su centri izvrsnosti, kojih danas imamo deset i koji su samo ove godine županiji donijeli 18 državnih prvaka i rekordan broj sudionika na međunarodnim natjecanjima. Županija je upravo zahvaljujući kontinuiranom kvalitetnom radu mentora i nadarenih učenika - ove godine 115 mentora i 834 učenika - postala 2016. najprije Europska točka izvrsnosti za nadarene, a od prekjučer i Europski centar za darovite. Danas, preko EU fondova energetski se obnavljaju 22 škole u vrijednosti preko 60 milijuna kuna, a realizira se i preko stotinu manjih projekata - istaknuo je Paljak.

Dodao je da je za potrebe Varaždinske županije u obrazovanju, Čačić djelovao i u vrijeme kada je bio ministar u Račanovoj Vladi.

- Najočitiji primjer je upravo grad Lepoglava, čiji se gradonačelnik ovih dana javlja sa svojim "prijedlozima i sugestijama". Kapitalni objekti u Lepoglavi izgrađeni su baš u to vrijeme i za vrijeme kada je gradonačelnica bila gospođa Zver. Točno je da je izgradnja dvorane omogućila Lepoglavi da prva uvede jednosmjensku nastavu, kao što je točna i činjenica da gospodin Škvarić s tim nema apsolutno nikakve veze. Pripisivati si zasluge za nešto u čemu nije bio čak ni svjedok vremena, pa i ako dolazi od gospodina Škvarića, je previše – rekao je Paljak.

Kao odgovor na Škvarićeve navode, Paljak je napomenuo da je početkom ove godine javno najavljeno da se od iduće školske godine kreće s uvođenjem cjelodnevnog boravka te da je za to osiguran novac u proračunu.

- Iako su svi osnovni preduvjeti za cjelodnevni boravak bili ispunjeni i prije osam godina, županija vođena tadašnjim županom Štromarom u tom smislu nije napravila baš ništa, kao što i svo to vrijeme HNS-ovog mandata u Županiji nismo nigdje mogli čuti ovako javne i "konstruktivne" prijedloge koje danas iznosi njegov stranački kolega Škvarić. Devet škola u županiji u dogovoru sa svojim načelnicima i gradonačelnicima već je uvelo cjelodnevni boravak pa doista ne znam što je gradonačelnika Škvarića sprječavalo da učini to isto - kazao je Paljak.

Dodao je da je anketom i predstavljanjem modela cjelodnevnog boravka Varaždinske županije, uz postojeće, interes za iduću školsku godinu iskazalo još deset škola tako da će na samom početku primjena biti 60-postotna.

- Roditeljima će fiksni trošak iznositi 350 kn mjesečno i Županija, uz režijske troškove, plaća 100 kn po učeniku. U vremenu kada se općinama i gradovima u županiji proračuni povećavaju za 100 milijuna kuna, dakle 15 puta više nego Županiji, a Lepoglavi, konkretno, za 10 milijuna, ovo je prihvatljiv, poticajan i održiv model - rekao je Paljak.

- Pozivamo, stoga, gradonačelnika Škvarića da se pridruži sustavu i da svojim poslovičnim nečinjenjem, politikanstvom i neosnovanom samohvalom prestane već jednom štetiti građanima Lepoglave, a obrazovnu i investicijsku politiku neka prepusti onome koji dokazano zna kako se to radi i iza čijeg potpisa stoje svi nabrojeni rezultati. Primjer dobre volje bio bi svakako, konkretan utjecaj na HNS-ovog potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i resornu ministricu Blaženku Divjak da vrate dug za JPP Varaždinskoj županiji koji se opasno približava brojci od 40 milijuna kuna – poručio je Paljak Škvariću.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.