Miroslav Marković: Radikalna reforma pravosuđa ključna za pobjedu nad korupcijom Foto: Vjeran Žganec Rogulja

Miroslav Marković: Radikalna reforma pravosuđa ključna za pobjedu nad korupcijom

Varaždinske vijesti | 31.10.2019. u 14:21h | Objavljeno u Aktualno

Ova godina je bila posebno turbulentna na varaždinskoj političkoj sceni, a do kraja nas očekuje još dosta uzbuđenja - od rasprave oko proračuna do nekoliko potencijalnih „bombi“ u vidu raznoraznih nagodbi ili rješenja koje bi građane Varaždina mogle koštati desetine ili čak stotine milijuna kuna.

Predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković ističe kako je ovo treća godina mandata gradonačelnika Ivana Čehoka, njegovih koalicijskih partnera iz HDZ-a i Lige za Varaždin Davora Patafte koja u dosadašnjem dijelu mandata nije riješila nijedan ključni problem - od konačnog rješavanja problema bala do kvalitetnog rješavanja zbrinjavanja komunalnog otpada ili projekata kao „Kućanska rampa“ koje su obećavali prije izbora. Totalni fijasko s obnovom ulica kao što je Anina, gdje se u stilu „A je to“ prvo crtala pa još brže brisala biciklistička staza opasna po život, ne želim ni trošiti riječi – konstatira Marković i nastavlja; gradonačelnik Čehok vrijeđa građane i oporbene vijećnike na osobnoj razini, upravlja HDZ-ovim „žetončićima“ koji na njegov mig moraju dići ruku za njegove odluke. U Gradu vlada kaos iako se vladajući iz petnih žila trude preko plaćenih medija stvarati sliku kako se puno radi i kako je sve u redu.

Sada je i vrapcima na grani jasno da se vladajuća koalicija odr- žava isključivo na osobnim interesima gradonačelnika koji svim silama pokušava izbjeći dugogodišnji zatvor, a njegovi partneri žele naplatiti nezaslužene milijune sudskim odlukama i nagodbama čije će posljedice neminovno dovesti do zaustavljanja razvoja grada – zabrinut je Marković.

S druge strane, SDP kao jedina prava oporba u Gradskom vijeću svojim radom od prvog dana pokazuje da će na slijedećim izborima građani moći izabrati alternativu ovoj lošoj, klijentelističko - interesnoj koaliciji koja gura Grad prema financijskom kolapsu.

Nažalost, zahvaljujući Čehoku i vladajućima, Varaždin je i dalje grad slučaj kojeg se u Hrvatskoj prepoznaje kroz korupciju i poznate varaždinske bale. Čehok je na vlast došao obećavši brda i doline, a iza sebe će ponovo ostaviti visoke račune građanima, pustinju u proračunu i neriješene probleme koje je upravo on i stvorio.

No bez obzira na sve loše što se trenutno događa u našem gradu, mi u SDP-u sigurni smo da će Varaždin ponovo biti grad primjer – ekološki i tehnološki napredan grad koji čuva svoju stoljetnu tradiciju u kojem tisuće mladih nakon završene škole ili studija žele ostati raditi i osnovati obitelj. Grad u kojem svi njegovi građani žive zdravo i sretno. Grad u kojem će građani odlučivati što žele u proračunu, predlagati i birati najbolje projekte i na taj način biti uključeni u razvoj Varaždina. Varaždinke i varaždinci to zaslu- žuju i to će im SDP omogućiti – zaključuje Marković.

SDP traži otvoreni proračun i građanski odgoj

- Gradska organizacija SDP-a očekuje da se u Nacrt proračuna za 2020. uvedu uvođenje Građanskog odgoja prema „riječkom modelu“ koji se već nekoliko godina provodi s vrlo pozitivnim ocjenama u gradovima diljem Hrvatske. Također tra- žimo da se, kao u Bjelovaru, uvede aplikacija kojom se proračun i sve njegove stavke otvara prema zainteresiranoj javnosti. Potpuna transparentnost gradskog proračuna jedan je o ključnih alata u borbi protiv korupcije. A najvažniji alat bit će radikalna reforma pravosuđa. SDP kreće, kako na nacionalnoj tako i na lokalnim razinama, u stvaranje širokog antikorupcijskog saveza sa svima kojima je stalo da se konačno stane na kraj korupciji i korumpiranoj vlasti. Pozivamo sve udruge i gra- đane da nam se pridruže u konačnom obračunu s korupcijom u Varaždinu i Hrvatskoj kako bi se konačno okrenuli razvoju našeg grada i države.

Lovorka Gotal Dmitrović – novo dno Čehokove „elite“

- Razina bahatosti, nekulture i podcjenjivanje kojim prema građanima nastupa vladajuća „elita“ probila je novo dno. I to zahvaljujući javnosti nedavno dostupnim „biserom“ Čehokove vijeć- nice Lovorke Gotal Dmitrović, doktorice znanosti i predavačice sa Sveučilišta Sjever. Ona je u veljači ove godine, dok su ogorčeni građani na zimi pred Vijećnicom protestirali zbog prevelikih računa za smeće, pisala o „prirodnom poretku“ u kojem su neki gore (ona i Čehokova ekipa iz Vijećnice koja pije pjenušac), a neki dole (građani koji „rade nerede na ulici“). Od pokazivanja srednjeg prsta do „prirodnog poretka“ ova nam je gradska vlast u manje od tri godine pokazala da ih građani ne zanimaju, čak štovi- še da ih preziru. Umjesto kulture dijaloga građani su dobili tuž- be i uvrede. Ali svakoj sili dođe kraj pa će i ovoj vlasti - poručuju iz varaždinskog SDP-a.