Ministrica Murganić u Međimurju: 6% populacije u županiji čini 73% kriminaliteta, od čega 40% počinitelja maloljetnici

Varaždinske vijesti | 27.1.2019. u 16:27h | Objavljeno u Aktualno

U Međimurskoj županiji nedavno je držan radni sastanak s ministricom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadom Murganić i pomoćnicom ministrice Majom Knežević Vučinić.

Sastanku su pored župana Međimurske županije Matije Posavca nazočili i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, načelnik Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač, zamjenik načelnika Vladimir Faber, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, pročelnici županijskih Upravnih odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec, za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač sa višom stručnom suradnicom Majom Odrčić Mikulić, Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga, te za poslove Skupštine i opće poslove Goran Gotal.

Župan Posavec uvodno je rekao kako je glavna tema sastanka narušeno stanje sigurnosti te uočeni problemi s nenamjenskim korištenjem socijalnih pomoći.

-To je tema koja nadilazi bilo koju političku opciju te se s njom ne može i ne smije politizirati već je kao odgovorna vlast želimo nametnuti kao nacionalni problem, problem koji neosporno postoji i kojeg treba rješavati sustavno, što nažalost zbog porasta kriminaliteta bez pomoći države i nadležnih ministarstava nije moguće. Mi smo preko Vijeća za prevenciju poslali vrlo jasne i konkretne prijedloge prema državnim institucijama, a to je, prije svega, povećanje broja policijskih službenika u PU Međimurskoj i povećanje broja socijalnih radnika u Centru za socijalnu skrb. To je važno jer zaštita života, prava, sigurnosti, zaštita javnog reda i mira te imovine i sprječavanje kaznenih djela i prekršaja, prikupljanje podataka o djelima i počiniteljima jest isključivo odgovornost i ovlast Policije. Jednako tako je sustav kontrole trošenja socijalne pomoći u odgovornosti i ovlasti Centra za socijalnu skrb. Mi ćemo na razini lokalne i regionalne samouprave napraviti sve što je potrebno, no mehanizam odluke je na nacionalnoj razini i nećemo stati s pritiscima tako dugo dok stanje i osjećaj sigurnosti u Međimurju ne budu bolji - rekao je Posavec.

Župan je iskazao bojazan da će, ukoliko se hitno ne pristupi konkretnim mjerama na razini više ministarstava, situacija biti još gora.

- Stoga apeliram da se što hitnije pristupi izmjenama zakona kojima će se zaštititi stanovnici Međimurske županije. Apeliram i da se razmisli i omogući brojnim romskim obiteljima koje sve više traže da im se dodijele prazne nekretnine u depopulariziranim krajevima Hrvatske, a koje su vlasništvo Republike Hrvatske - rekao je Posavec.

Nadovezali su se načelnik PU Međimurske Ivan Sokač i zamjenik načelnika Vladimir Faber koji su istaknuli kako je neosporna činjenica da 6 posto populacije Međimurske županije čini 73 posto kriminaliteta, od čega je 40% počinitelja maloljetnika. Stoga je predložio osnivanje Centra za pomoć zajednici u suradnji pet ministarstava, ocjenivši ga kao najbržu konkretnu pomoć Županiji koja čini ogromne napore.

- Ne kriminaliziramo Rome, ali je činjenica da je krajnje vrijeme za konkretne aktivnosti. Ne postoji sustavno i dugoročno rješavanje problema već su mjere, programi i aktivnosti usmjerene na gašenje trenutnih problema, odnosno rješavanje posljedica - kažu iz PU Međimurske.

Pročelnici Tošić-Grlač i Sušec naveli su niz aktivnosti koje Županija posljednjih deset godina provodi, te istaknuli pozitivne primjere sve većeg zapošljavanja Roma kao i nastavka obrazovanja nakon završene osnovne škole.

- Poduzeli smo sve što je u nadležnosti Županije i bilježimo rezultate. U Međimurju mnogo ulažemo u obrazovanje, svim našim učenicima raznim programima želimo omogućiti bolji standard i uvjete školovanja, no nažalost nije u našoj nadležnosti kontroliranje trošenja socijalne pomoći, a nažalost nemamo niti mehanizme kojima bismo spriječili da se, ako se ovako nastavi, socijalna i demografska politika ne slomi upravo na nama - rekli su pročelnici Tošić-Grlač i Sušec.

Ministrica Nada Murganić kazala je da „u svim resorima ima prostora za unapređenje kako bi ovu složenu problematiku počeli rješavati.

- U Centru za socijalnu skrb Čakovec dogovorili smo  konkretne aktivnosti, a na državnoj razini razgovaramo o konkretnim rješenjima. Ovo je problem koji se ne može riješiti „preko noći“ ali ga rješavamo i u tome imate podršku.“ Iskazala je nadu da će se novim zakonom o socijalnoj skrbi i postojeća problematika regulirati i riješiti te je predložila izradu materijala s konkretnim mjerama što, tko, na koji način i u kojem vremenskom razdoblju kao sustav možemo i moramo učiniti - rekla je Murganić.

Slijedom donesenih zaključaka i usvajanja iznesenih prijedloga, kroz dva tjedna održati će se radni sastanak sa ministrima unutarnjih poslova, pravosuđa, znanosti i obrazovanja i demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Svaki od ministara imenovat će koordinatora u svom ministarstvu koji će na mjesečnoj razini pratiti aktivnosti u provođenju zacrtanih planova i ciljeva. Razgovaralo se i o rješavanju pitanja prostora Obiteljskog centra te osiguravanju sustavne financijske potpore od strane ministarstva Međimurskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID.