Kovač (SDP): "Sjednica Županijske skupštine mogla se održati na standardni način, da se htjelo"

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -
Kovač (SDP): "Sjednica Županijske skupštine mogla se održati na standardni način, da se htjelo" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

- Na elektronskoj sjednici Županijske skupštine, gdje se na dnevnom redu nalazi 20 točaka, jedna važnija od druge i gdje je razina sudjelovanja slanje e-maila samo s informacijom da li ste za, protiv ili suzdržani po pojedinoj točci, a bez mogućnosti rasprave, nisu sudjelovali vijećnici SDP-a i tu informaciju dostavili smo Varaždinskoj županiji – rekao je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini Hrvoje Kovač.

Naime, uz vijećnike HNS-a, na Skupštini Varaždinske županije održanoj jučer nisu sudjelovali ni SDP-ovi vijećnici. Na sjednici su tako prisustvovala 24 vijećnika i sve točke dnevnog reda su prihvaćene.

Više od 40 osoba

Predsjednik Skupštine Alen Runac ustvrdio je kako vijećnici SDP-a i HNS-a nisu imali nijednu primjedbu na održavanje sjednice elektroničkim putem prije deset dana, kada je održana sjednica Predsjedništva Skupštine na kojoj se raspravljalo upravo o načinu održavanja sjednice i o dnevnom redu te je njihovo nesudjelovanje u sjednici oštro osudio.

Kovač kaže kako je sjednica predsjedništva Skupštine održana 18. svibnja i to u vrijeme kada su na snazi bile epidemiološke mjere koje su išle u prilog tezi koju je iznio sam predsjednik Skupštine, a vezano uz trenutno epidemiološko stanje.

- Međutim, kao što i sami znate, zbog povoljne epidemiološke situacije u državi i rapidnog povećanja broja relaksirajućih mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite, već isti dan, 18. svibnja, u poslijepodnevnim satima na snagu stupa nova Odluka o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 kojom se dozvoljavaju veća okupljanja, do 40 osoba. Uz to, na redovnim, svakodnevnim koordinacijama svih lokalnih stožera civilne zaštite više je puta, nedvosmisleno i jasno naglašeno kako se odredba od 40 osoba odnosi samo na javna okupljanja definirana Zakonom o javnom okupljanju što sjednica predstavničkog tijela, bilo na općinskoj, gradskoj ili regionalnoj razini nije – rekao je Kovač i dodao kako se taj podatak lako može provjeriti u ravnateljstvu Civilne zaštite čiji je koordinator upravo na redovnoj koordinaciji eksplicitno naveo da se sjednice županijskih skupština mogu održati.

- Nakon te informacije i dodatnih konzultacija, Klub vijećnika SDP-a je u petak, 22. svibnja službeno predložio Varaždinskoj skupštini da održi sjednicu u standardnom obliku. Također smo u prijedlogu naveli za 27. svibnja, za dan održavanja sjednice Skupštine, da je nacionalni Stožer civilne zaštite donio novu, takozvanu „relaksirajuću mjeru“ u kojoj je dozvolio okupljanja i preko 40 osoba, a za čiju je provedbu upute objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo iz kojeg je razvidno da se dozvoljava okupljanje do 300 osoba u zatvorenom prostoru – rekao je Kovač.

Ustvrdio je da iz svega spomenutog je više nego očito kako su postojeći epidemiološki uvjeti na dan održavanja sjednice bili višestruko povoljni, a o čemu su prethodno svoje mišljenje dali nacionalni Stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

"Gorak okus"

- Uvjereni smo kako se sjednica mogla preseliti i u veći, adekvatniji prostor (HNK Varaždin, hotel Turist)  za što je bilo dovoljno vremena i razloga, ali ne i političke volje. Ponavljam, i odredba od 40 osoba se nije odnosila na sjednice predstavničkih tijela – poručio je Kovač.
Navodi kako je prijedlog Kluba vijećnika SDP-a u osnovi bio da se, s obzirom na izrazito važne točke koje su predložene na dnevnom redu, a koje će imati direktne i trajne posljedice na građane Varaždinske županije, osigura kvalitetna rasprava svih vijećnika.

- Sjednica bez rasprave o rebalansu proračuna, izvješćima ustanova, novom zaduživanju i brojnim drugim temama ostavlja gorak okus u „najtransparentnijoj županiji u Hrvatskoj“. Nevezano što će vladajući sebi osigurati pozitivno glasanje po svim točkama, vijećnici uvijek moraju imati mogućnost rasprave i aktivnog sudjelovanja u procesima donošenja odluka što slanje e-maila svakako nije. SDP će uvijek zagovarati otvorene, inkluzivne, transparentne i suradljive modele prema otvorenoj vlasti na bilo kojoj razini, a ako je Varaždinska županija jedna od „perjanica transparentnosti“ javne uprave u Hrvatskoj, onda bi i njezino vodstvo zbog te činjenice, koja je s jedne strane svakodnevni podsjetnik na odgovornost koja dolazi s tom titulom, a s druge strane jedna vrlo važna obaveza stalnog pokazivanja dosljedne, koherentne i konzistentne politike prema transparentnosti trebala i raditi na načelima otvorene i inkluzivne vlasti – zaključio je na kraju predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Kovač.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.