Kišić: Drugi krug je referendum, hoće li Varaždin voditi čovjek kojem se sudi da je oštetio grad? Foto: Krešimir Đurić

Kišić: Drugi krug je referendum, hoće li Varaždin voditi čovjek kojem se sudi da je oštetio grad?

| 24.5.2017. u 13:01h | Objavljeno u Aktualno

Alen Kišić, kandidat SDP, HNS, HSS, HSU i laburista koji je u prvom krugu izbora za varaždinskog gradonačelnika osvojio 22,22 posto glasova i ušao u drugi krug s Ivanom Čehokom, na današnjoj je konferenciji za medije napomenuo da o rezultatima izbora ima dvojako razmišljanje.

- S jedne strane za nas su rezultati potpuno očekivani. Za razliku od gospodina Čehoka koji je najavljivao pobjedu u prvom krugu, mi smo smatrali da je drugi krug realan, što se i dogodilo. S druge strane, očekivali smo nešto manju razliku i time nismo toliko zadovoljni. Malo nas je iznenadila ta velika razlika u postotku glasova. Činjenica je da je gospodin Čehok u svom desetogodišnjem mandatu dosta toga dobroga napravio u gradu, no isto tako je činjenica da su kraj tog mandata obilježile ružne stvari zbog kojih je gospodin Čehok zbog kojih mu se sudi i zbog kojih je pitanje kako će sve to okončati. Međutim, birači su većinom ili jednim velikim dijelom valorizirali ovaj pozitivniji dio njegovog mandata i to treba prihvatiti - rekao je Kišić.

Dodao je kako smatra da se u njegovom rezultatu i rezultatu koalicije u negativnom smislu sigurno odražavao i "neuspješan mandat prethodne gradske uprave".

- Bez obzira što su u mom timu potpuno novi ljudi, činjenica je da nam je jedan dio birača uskratio glasove upravo zbog prethodnika, bez obzira što oni nisu sudjelovali u izbornom procesu. Međutim, 4. lipnja je drugi krug, to su zapravo novi izbori. Činjenica je da mi ulazimo sa zaostatkom, no nikako nismo bez šanse i vjerujemo da možemo pobijediti. Naime, s obzirom na opterećenja iz prošlosti koja nosi Čehok, kao i činjenicu da ono što je Habijan najavio da nije nemoguće da su u slučaju njegovog izbora mogući novi izbori te činjenice da Avar može voditi grad kao zamjenik, smatramo da je drugi krug zapravo referendum na kojem će pitanje biti jeste li za to da Varaždin vodi čovjek kojem se sudi da je oštetio grad. U prvom krugu je na to pitanje gotovo 60 posto birača koji su izašli na izbore reklo da to ne želi. S druge strane, tu je i 20-ak tisuća birača koji nisu izašli na izbore u prvom krugu. Mi "gađamo" na te ljude - istaknuo je Kišić.

Osvrnuo se i na posljedice rezultata izbora u Varaždinu, o čemu su posljednjih dana izvještavali i nacionalni mediji.

- Zbog ovakvog se izbora Varaždin već sad percipira kao grad-slučaj. Treba poštovati volju birača, no isto tako treba "gađati" birače koji nisu za to, a takvih je, kao što sam rekao, jako puno. Takva situacija nikako nije jamstvo rješavanja problema smeća, koji je i nastao za vrijeme Čehoka, a ni Habuš ga nije uspio riješiti. Ukoliko Čehok bude izabran, mislimo da fokus neće biti na vođenju grada, nego na sudskim procesima koji će polako ići prema svom okončanju i da će nakon toga ili ići novi izbori ili će Avar preuzeti vođenje grada, a ovo nisu izbori za zamjenike gradonačelnika nego za gradonačelnika - naglasio je čehok i pozvao varaždince i Varaždinke, prije svega one koji nisu izašli na izbore u prvom krugu i one koji su svoj glas dali nekom od preostalih kandidata, da glasaju protiv takvog načina vođenja grada.

- Vjerujem da će i glasači HDZ-a glasati protiv takvog načina vođenja grada, protiv vjerojatnih novih izbora. Naime, ako se Plenković zbog puno manjih stvari odrekao Kalmete, uspješnog gradonačelnika Zadra, i Ževrnje, splitsko-dalmatinskog župana, ne vidim kako bi u Varaždinu HDZ mogao podržati Čehoka s teretom koji on nosi, tim više što on nije njihov član. Glasači HDZ-a pritom neće glasati za mene kao SDP-ovca, nego protiv sustava protiv kojeg se i sam Plenković bori - istaknuo je Kišić i napomenuo da vjeruje u preokret i pobjedu u drugom krugu.

Na novinarsko pitanje o rješavanju problema bala, Kišić je ponovio da će taj problem rješavati u tri smjera.

- Jedan je ekološki najprihvatljiviji, drugi je da građane neće koštati dodatni niti lipe, a treći je da bude najbrži mogući legalan, što nije lako s obzirom na sve one optužnice. Postojeća koncesija sigurno nije dobra, nju ćemo morati mijenjati, ali u razgovoru s koncesionirom i ostalim čimbenicima, prije svega ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša, naći ćemo rješenje. Građane neće koštati ni lipe na njihovim računima, no indirektno, kroz proračun bi platili, a koliko će to biti, ovisit će o pregovorima s ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša - pojasnio je Kišić.

- Na 2. sjednici Gradskog vijeća predložit ću rješenje, trebat će nekoliko mjeseci da ono postane operativno, ali prve bale bi se trebale odvoziti do kraja godine - najavio je pritom Kišić, a na pitanje podrazumijeva li njegovo rješenje za balirani otpad u bilo kojem obliku MBO u Varaždinu i Piškornicu, Kišić je rekao kako je to jedno od rješenja, kojih ima nekoliko.

Odgovorio je i na pitanje hoće li prihvatiti mjesto predsjednika Gradskog vijeća, o čemu je jučer govori Ivan Čehok.

- Da sam ja politički kalkulant kojem je do funkcije, ostao bih zamjenik župana, jer će gospodin Štromar dobiti izbore. Međutim, sa svojim programom i suradnicima izašao sam pred Varaždince i Varaždinke čista srca i obraza, ušao u politički rizik i još sam uvijek u borbi da osvojim gradonačelnički mandat i mislim da imam dobre šanse za to. Stoga licitiranje mojim imenom i prezimenom oko funkcija, u trenutku dok još uvijek traje izborna utakmica, smatram neozbiljnim i ukoliko Čehok smatra da će me tako utišati da ne govorim o problemima koje gradu donosi njegov eventualni odabir, mislim da je na krivoj adresi - istaknuo je Kišić.

Dodao je kako smatra da bi ta funkcija puno bolje pristajala Čehoku.

- Čehok je nekoliko dana u tjednu na suđenjima u Zagrebu i Koprivnici. Mogao bi si usklađivati i datume sjednica sukladno svojim obvezama na sudu, što neće moći kao gradonačelnik. Isto tako, ako ja postanem gradonačelnik, Čehoku ne bih ponudio tu funkciju sve do trenutka kada i ako na sudu dokaže da nije oštetio gradski proračun - rekao je Kišić na konferenciji za medije kojoj su prisustvovali i novoizabrani vijećnici s liste koalicije Josip Dreven, Vesna Dušak, Neven Bosilj i Bruno Ister, dok su nedostajali još i Gordana Marsenić i Nikola Plavec.