HNS traži od Grada Ludbrega poništenje odluke kojom je nastala milijunska šteta

HNS-ove vijećnice u Gradskom vijeću Ludbreg Petra Horvat i Mirjana Novak podnijele su prijedlog za poništenje Odluke o zamjeni zemljišta između društva Ciglana Ludbreg d.o.o. i Grada Ludbrega. Radi se o odluci donesenoj 7. ožujka na 13. sjednici Gradskog vijeća Ludbreg.

– Na samoj sjednici Gradskog vijeća ukazivale smo na nerealne iznose procjene nekretnina. Kako bi potvrdile ili odbacile naše sumnje, zatražile smo od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja mišljenje o vjerodostojnosti procjembenih elaborata. U izvješću koje nam je dostavilo spomenuto Ministarstvo, vidljivo je da je utvrđeno niz nepravilnosti – rekla je Petra Horvat.

- Ministarstvo je, naime, utvrdilo da su predmetni procjembeni elaborati izrađeni protivno odredbama Zakona i da nisu relevantni dokumenti za upotrebu. Utvrđeno je, među ostalim, da je procjenitelj prilikom izrade elaborata jednu nekretninu paušalno odredio kao ruševinu, dok je ostale, koje su prema fotodokumentaciji u istom stanju, vrednovao i za njih radio izračun, umjesto da je ukalkulirao troškove rušenja i deponija. Prema Ministarstvu, utvrđeno je i niz drugih nepravilnosti. Primjerice, primjena izmišljenih koeficijenata, povećavanje površina iz neto u bruto bez ikakvog obrazloženja, navođenje jedinične cijene građenja bez elaborata i obrazloženja, paušalno određivanje komunalnog doprinosa i sl.Nadalje, kako navodi Ministarstvo, Grad Ludbreg je trebao elaborate dostaviti nadležnom procjeniteljskom povjerenstvu sukladno Zakonu o procjeni vrijednosti nekretnina. Već u tom postupku utvrdila bi se odstupanja i pogreška u procjeni u milijunskom iznosu, što je protivno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Zašto to gradonačelnik Dubravko Bilić nije napravio i zašto je Grad planirao zamijeniti gradsko zemljište za najskuplju ruševinu u državi, te tako oštetiti proračun, pitat ćemo njega - kažu.

Petra Horvat ističe kako joj je uvijek, pa tako i sad, bio interes zaštititi interese građana Ludbrega.

– HNS je stranka koja će uvijek podržati dobre projekte, ali nikako one koji idu na štetu mojih sugrađana. Zato smo zatražili poništenje odluke o zamjeni zemljišta i napomenula bih kako vijećnici nisu imali ova saznanja prilikom donošenja odluke – rekla je Petra Horvat.

Navodi kako HNS traži od gradonačelnika Bilića da ubuduće Grad vodi transparentno i raspolaže imovinom građana s više pažnje i promišljanja, te da ubuduće poštuje Zakone.

– Gradonačelnik Bilić stalno povećava namete. Izbija novac iz novčanika građana kroz povećanje prireza, porez na klijeti, povećanje komunalne naknade, a sada umjesto da raspolaže imovinom Grada na način dobrog gospodara, on rasipnički troši novce Ludbrežana – zaključila je Petra Horvat.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.