Habijan: Ukidanjem naknada vijećnicima i upravnim vijećima smanjit ćemo cijenu dječjih vrtića Foto: Krešimir Đurić

Habijan: Ukidanjem naknada vijećnicima i upravnim vijećima smanjit ćemo cijenu dječjih vrtića

| 24.3.2017. u 14:04h | Objavljeno u Aktualno

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika grada Varaždina Damir Habijan danas je, zajedno s kandidatom za zamjenika gradonačelnika Denisom Čupićem, predstavio svoj izborni program. Na predstavljanju su bili prisutni i Vjeran Strahonja, Darko Levačić te Biserka Keliš, koji su sudjelovali u izradi programa.

Prema Habijanovim riječima, kod izrade programa vodila ih je činjenica da zadnjih desetak godina Varaždinom vlada apatija i depresija.

- Smatramo da je napokon došlo vrijeme za promjenu i da se ponude realni i konkretni programi. Trebamo biti svjesni da promjene ne može donijeti jedna osoba, već samo kvalitetan tim. U našem timu su Varaždinske i Varaždinci koji vole svoj grad, ali su nezadovoljni stanjem u kojem se grad nalazi. Varaždin treba viziju razvoja i novih ideja, a to je moguće provesti bez podjela po bilo kojoj osnovi, bez bojanja grada na plave, crvene ili crne  - naglasio je Habijan na početku.

U programu su navedene ključne smjernice s područja kulture, obrazovanja, sporta, zdravlja, sigurnosti, gospodarstva, turizma, komunalne infrastrukture, EU fondova, upravljanja gradom i drugim bitnim područjima, koje će detaljno biti razrađene na tematskim okruglim stolovima koje će organizirati u narednom razdoblju. Kao jedan od glavnih priopriteta Habijan je istaknuo obrazovanje, od predškolske do visokoškolske razine.

- Stalno ističem da obrazovanje mora prioritet i to će biti prioritet našeg tima. Tu su razvoj sveučilišta i urbani kampus koji je već u poodmakloj fazi što se tiče priprema od strane Fakulteta organizacije i informatike, te dodatni impuls od strane gradske vlasti koji nedostaje, a koji će od 21. svibnja biti dostupan. Ideja je da kroz 5-10 godina u grad Varaždin dođe do 8.000 tisuća studenata, što je oprezna, ali i realna brojka s obzirom na trendove da sve manje studenata dolazi studirati u grad jer uče na daljinu - istaknuo je Habijan.

Što se tiče razvoja gospodarstva, Habijan napominje da Grad mora biti taj koji će stvoriti uvjete.

- Grad mora omogućiti poduzetnicima otvaranje novih radnih mjesta, s time da se to odnosi na radna mjesta koja će omogućiti primanja koja će Varaždinkama i Varaždincima omogućiti dostojan i kvalitetan život. Moram naglasiti pritom da postojeća radno intenzivna industrija, koja nažalost generira manja primanja, jest jamac stabilnosti zaposlenja i visoke zaposlenosti te će postojati i dalje te će definitivno imati potporu buduće gradske vlasti, no moramo se okrenuti i IT i zelenoj industriji te logistici - napomenuo je.

Osvrnuo se i na zdravstvo, uz napomenu da je ono u nadležnosti Županije.

- Ipak, Grad Varaždin je taj koji će svim svojim građanima omogućiti kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu i mora biti, zajedno sa Županijom, korektiv koji će prema državnoj razini i omogućiti da se to i ostvari. U današnje vrijeme, u 21. stoljeću, je doista neprimjereno da žitelji našeg grada, ali i šire, moraju odlaziti po zdravstvenu skrb u druge županije - smatra Habijan.

Kako je naglasio, rješenje problema baliranog otpada bez suradnje s državnom vlašću nije moguće.

- Nakon "privremenog" rješenja iz 2007. godine, jasno je da moramo ostvariti suradnju s državnom vlasti. Na tom problemu već konkretno i radimo, uspostavili smo kontakt s nadležnim službama na državnoj razini. Ne čekamo 21. svibnja - naglasio je.

Najavljeno restrukturiranje gradske uprave detaljnije će predstaviti na tematskim okruglim stolovima, no ipak je izdvojio nešto što će zasigurno zainteresirati većinu Varaždinaca.

- Ukinut ćemo naknade članovima Gradskog vijeća, kao i članovima Upravnih vijeća ustanova koje su u vlasništvu Grada Varaždina. Ta ćemo sredstva usmjeriti na subvencioniranje dječjih vrtića, drugim riječima, za smanjenje cijena dječjih vrtića te za božićnice i uskrsnice za naše umirovljenike - najavio je Habijan.

Cijena smještaja djece u vrtiće postala je top tema u gradu o kojoj pričaju svi gradski političari.

- Svi to pričaju, ali mi smo konkretno rekli odakle će sredstva potrebna za to i doći. Nudimo realna obećanja, odnosno realne želje i projekte, na tome je naglasak cijelog programa. Svjestan sam da je to možda rizik, jer političari inače nude nerealna obećanja, no mi ćemo biti prizemni i zadržat ćemo se na realnim obećanjima i uvjeren sam da će građani to prepoznati - rekao je HDZ-ov kandidat, a kao rok za provedbu projekata iz prgrama naveo je mandat od četiri godine, uz napomenu da se kod nekih projekata, kao što je primjerice razvoj sveučilišta, mora gledati dugoročno.

- No mi već sada moramo krenuti, napraviti "clean start" i postaviti zdrave temelje kako bismo sve to u narednom razdoblju mogli ostvariti - naglasio je Habijan.

Dodao je da je korištenje vertikale vlasti ključno te da će se boriti za to da se naglasak stavi na interes grada Varaždina.

- Borit ćemo se za to da se u Zagrebu napokon znamo izboriti za naše projekte, jer smatram da je nedopustivo da grad Varaždin već 10 godina čeka u redu. Zadnjih deset godina u Varaždin nije došlo ništa, ne samo kod institucija, već bilo koji kapitalni projekt - smatra Habijan, uz kojeg su o programu govorili i Vjeran Strahonja (obrazovanje) te kandidat za zamjenika gradonačelnika Denis Čupić (gospodarstvo).