Sunčana Glavak Foto: VV arhiva

Glavak: Hrvatsko predsjedanje je prilika da se pokaže odgovornost

Varaždinske vijesti | 15.1.2020. u 18:35h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) na plenarnoj je sjednici, govoreći o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije, istaknula da samo snažna Europa može primjereno odgovoriti na izazove modernog svijeta poput Brexita, klimatskih promjena i rasta populizma.

Upravo je to, istaknula je, sažeto u moto hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a "Snažna Europa u svijetu punom izazova", uz četiri prioriteta koje je u Strasbourgu predstavio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković: "Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Utjecajna Europa".

- Hrvatska je kroz povijest pokazala da se ne boji izazova. Hrvatsko predsjedanje je prilika da se pokaže odgovornost, prije svega za svoje djelovanje prema građanima. Stoga i želimo Europu koja se razvija, uz jasnu poruku da i manji i veći, i bogati i siromašni moraju imati jednake mogućnosti. Sigurna sam da će upravo Hrvatska biti snažan zagovornik u pravednoj raspodjeli proračunskih sredstava u donošenju višegodišnjeg financijskog okvira, ali i vratiti povjerenje građana u stari kontinent, Europu koja mora biti korektiv i snaga za nove izazove - rekla je Glavak.

Napomenula je da će se tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a posebna pozornost posvetiti temi demografije - na inicijativu Hrvatske, demografija je uvrštena u Strateški program EU-a, a Dubravka Šuica potpredsjednica je Europske komisije kojoj je povjerena upravo ta zadaća te Konferencija o budućnosti Europe.

Dodala je da Hrvatska želi otvoriti važno pitanje proširenja EU-a, stoga će se u Zagrebu u svibnju održati sastanak na vrhu čelnika država članica EU-a te država zapadnog Balkana, koji će biti referentan za susjedne države i njihov europski put kroz cijelo sljedeće desetljeće.

- Za sve one koji izražavaju sumnju u moju domovinu, a uopće je ne poznaju, ne poznaju prilike u njoj, ne znaju koliko je Hrvatska gospodarski uspješna – snažna poruka: ako se pitate jesmo li spremni za ove izazove, kažem vam da će Hrvatska pokazati da jesmo - poručila je Glavak.