"Dok HNS i SDP protuzakonito smjenjuju ravnateljicu, Međimurci lobiraju za magnetsku rezonancu"

D.P./Varaždinske vijesti | 20.1.2017. u 11:59h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Kao što je poznato dana 16. siječnja 2017. godine Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin donijelo je odluku kojom se utvrđuju razlozi za razrješenje ravnateljice Opće bolnice Varaždin.

Protiv toga glasao je, sada već bivši član UV-a Damir Habijan, predsjednik gradske organizacije HDZ-a koji je danas sazvao konferenciju za medije na kojoj je istaknuo zašto smatra da su razlozi koje UV navodi pravno neutemeljeni.

- Želim istaknuti kako niti jedan od navedenih razloga nije osnovan, odnosno pravnički rečeno ne postoji razina osnovane sumnje da bi i jedan od navedenih razloga bio osnovan i dovoljan za donošenje ovakve odluke. Očekivao sam da će netko od članova Upravnog vijeća na samoj sjednici reagirati i ako ništa drugo onda barem ispraviti pravnu osnovu za donošenje odluke. Međutim, to se nije dogodilo i zanima me kako i na koji način istu misle ispraviti - kazao je danas Habijan koji smatra da je kao član upravnog vijeća imao pravo na svoj stav i mišljenje.

- Zbog činjenice što sam član političke stranke bio sam okarakteriziran kao netko tko želi ispolitizirati slučaj bolnice. Napominjem kako bi postupio isto i da je ravnateljica (koja je nestranačka osoba) članica bilo koje stranke, jer smatram da svoj posao radi dobro i profesionalno - ističe Habijan koji se osvrnuo i na jučerašnju sjednicu Stručnog vijeća na kojoj je ravnateljica je dobila gotovo jednoglasnu potporu za svoj rad.

- Također, Stručno vijeće zaključilo je kako je stav bivšeg predsjednika Stručnog vijeća njegovo osobno mišljenje, a ne mišljenje Stručnog vijeća. Podsjećam, upravo je dopis predsjednika Stručnog vijeća bio glavni argument kako su liječnici i zdravstveni djelatnici OBV nezadovoljni radom ravnateljice. I treće, najvažnije, Stručno vijeće odbacilo je razloge za razrješenje ravnateljice kao neosnovane - ukazao je te ukratko nabrojao razloge koje UV navodi za razrješenje ravnateljice.

- Ukratko, aneksi Ugovora sa specijalistima i specijalizantima zaključeni su u rujnu 2016. Godine, Hitna infektološka ambulanta privremeno je zatvorena u lipnju / srpnju 2016. godine, Statut OBV ako ga je trebalo uskladiti morao je biti usklađen u lipnju 2016. godine, ravnateljica je dala intervju krajem lipnja 2016. godine. Drugim riječima svi razlozi koji se navode u odluci nastupili su u razdoblju od lipnja do rujna 2016. godine. Razumijevanja radi, odredbom članka 62. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je kako ravnatelj može biti razriješen prije isteka vremena na koje je imenovan, a Upravno vijeće dužno je razriješiti ravnatelja i prije isteka vremena ako se ostvari koji od u zakonu taksativno navedenih razloga u roku od 30 dana od dana saznanja za neki od razloga. Ako upravno vijeće u tom roku ne razriješi ravnatelja rješenje o razrješenju može donijeti samo ministar! Kao bivši član Upravnog vijeća mogu potvrditi da je Upravno vijeće o svim razlozima koji se „stavljaju na teret“ ravnateljici bilo upoznato u razdoblju od lipnja do rujna 2016. godine. Prema tome, Upravno vijeće nije nadležno pokrenuti postupak razrješenja, a kamoli donijeti odluku o razrješenju ravnateljice. Takva odluka je protuzakonita! - upozorio je Habijan koji očekuje da se o ovom slučaju oglase i ministar zdravstva, kao i nadležni saborski odbor za zdravstvo.

Habijan je svoje obraćanje zaključio izjavom kako je žalosno, da "za vrijeme dok koalicija HNS i SDP protuzakonito razrješuju ravnateljicu naši susjedi u Međimurskoj županiji zajedno bez obzira na političku pripadnost grade županijsku bolnicu, odnosno lobiraju da ista dobije magnetsku rezonancu".

- Stoga apeliram na politiku da ne ponavljamo greške iz prošlosti već da struku pustimo da radi svoj posao, da ravnateljici i njezinim suradnicima budemo potpora u nastojanju da realizira sve projekte koje je započela. Razvidno je kako ista u tome ima potporu struke, Hrvatske liječničke komore, ali i javnosti odnosno pacijenata. Postavlja se pitanje koliko daleko su pojedinci spremni ići da bi ostvarili svoje ambicije i osobne interese - pita se Habijan.