Davor Bernardić u nedjelju je posjetio Sračinec i manifestaciju Dani Miholja

MGA/VV | 30.9.2019. u 09:14h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić u nedjelju je posjetio Sračinec i manifestaciju Dani Miholja. U društvu predsjednice varaždinske Županijske organizacije SDP-a Barbare Antolić Vupore, predsjednice Općinskeorganizacije Sračinec Martine Mesek, predsjednika Gradske organizacije Varaždin Miroslava Markovića, načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca te drugih stranačkih kolegica i kolega, obišao je „Plac na Gmajni“, na kojem su se predstavljali mali poljoprivredni proizvođači.

Antolić Vupora naglasila je da SDP i njegov predsjednik idu među ljude, na manifestacije koje puno znače pojedinoj zajednici. Takva je i u Sračincu. 

- Mogućnost prezentacije svojih vlastitih proizvoda i djelatnosti koje imaju udruge vrlo je važna ne samo za pojedino mjesto nego i šire. Važna je nacionalno i potrebno je podupirati takve manifestacije i ubuduće - kazala je predsjednica ŽO SDP-a.

Bernardić je istaknuo da je Varaždinska županija, kao i cijeli hrvatski sjever, poznata po vrijednim ljudima, poljoprivrednoj proizvodnji i industriji.

bernardic_5.JPG

- Ali nažalost i po malim plaćama. I zato je jedan od ključnih zadataka i izazova koji SDP ima pred sobom – podići plaće u Hrvatskoj. Želimo da minimalna plaća bude veća od 4.000 kuna i izmjenama poreznog sustava osigurati da sve plaće u Hrvatskoj narastu već sljedeći mjesec između 330 i 500 kuna. To je tek početak - rekao je predsjednik SDP-a koji se osvrnuo i na stanje u poljoprivredi i potrebu da se pomogne malim proizvođačima.

- Poljoprivredna proizvodnja se u zadnjih 30 godina prepolovila. Iskoristivost europskih fondova kad su u pitanju poticaji za poljoprivredu je na razini svega 33 posto. I tu smo pri dnu Europske unije. Ukupna iskoristivost europskih fondova je otprilike na razini 18 posto. I tu smo na samom dnu EU-a. Sve ovo što se radi u
poljoprivredi nažalost nije dobro. SDP ima plan kako udvostručiti poljoprivrednu proizvodnju. Ključan dio tog plana su naši OPG-ovi, mali poljoprivredni proizvođači, srednji poljoprivredni proizvođači, kojima se treba omogućiti sve moguće poticaje kako bi postali konkurentni, ali i kako bi nastavili unaprjeđivati svoju poljoprivrednu proizvodnju - rekao je Bernardić u Sračincu.

Bernardić je također rekao da SDP ima plan kako osigurati siguran plasman za te male proizvođače, kako na transparentan način dodjeljivati poljoprivredno zemljište i kako osigurati izgradnju malih farmi, malih klaonica, malih mljekara da se dignu investicije malim OPG-ovcima, da se poveća poljoprivredna proizvodnja i u konačnici i nova zapošljavanja.

- Nažalost, sve odluke ove vlade išle su u smjeru pogodovanja velikima, a posebno uvoznicima, uvoznim lobijima. Naši domaći poljoprivrednici su reketareni odlukama vladajućih i ne mogu doći na police trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Smanjenjem PDV-a posebno je pogodovano uvoznim lobijima. Naš zadatak je da u Hrvatskoj vratimo poljoprivrednu proizvodnju i da male OPG-ovce stavimo gdje im je mjesto – na vrh poljoprivrede u Hrvatskoj. Hrvatska poljoprivreda može hraniti pola Europe i to je nešto na čemu Hrvatska može profitirati. Ne može se samo razvijati turizam dok se poljoprivreda zanemaruje - poručio je predsjednik SDP-a. Tijekom posjeta „Miholju“, Davor Bernardić u pratnji svojih domaćina poklonio se i zapalilo svijeću na spomen-obilježju poginulih branitelja Domovinskog rata s područja Općine Sračinec.

Označeno u