Bosilj: Strah me da Čehokov izvjestan silazak s vlasti neće ličiti na ovo u Washingtonu

vv | 7.1.2021. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno

- Retorika, odnosno izjave varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka sve više nas brinu jer njima evidentno potiče mržnju prema neistomišljenicima, posebno SDP-u i njegovim vijećnicima, a vidjeli smo noćas u SAD-u kuda može dovesti takvo ponašanje, ukoliko je još poduprijeto neistinama i lažima, ustvrdio je danas Neven Bosilj, predsjednik kluba SDP-a u varaždinskom Gradskom vijeću i kandidat za varaždinskoga gradonačelnika, osvrćući se na sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća, koje su održane 28. prosinca, kada je donijet proračun, kao i 31. prosinca, kada je „popravljan“ da ne bi došlo do raspuštanja tijela vlasti.

-Čehok je na sjednici održanoj 28. prosinca ustvrdio da je SDP neprijatelj grada Varaždina!? Nejasno je zbog čega, to tim više što smo podržali 95 posto prijedloga na sjednicama. Međutim, nismo podržali pet posto prijedloga koji nisu bili u interesu građana i grada, prema našem sudu. Na nedavnoj sjednici nismo tako bili za prijedlog proračuna, kao ni za to da se Winairu prizna potraživanje od 3,5 milijuna kuna jer ni sud to nije priznao, a zahvaljujući čemu će to poduzeće postati većinski vlasnik gradske tvrtke Varaždin Airport u stečaju. Isto tako nismo bili za proširivanje parking zona po cijelom gradu i da naplata bude do 20 sati, zatim uređenja Anine na način na koji je to rađeno i tome slično, podsjetio je Bosilj, naglasivši da tih pet posto odluka čini razliku između onoga što radi Ivan Čehok i onoga za što se zalažu u SDP-u.

Protivljenje SDP-a prijedlogu proračuna Grada Varaždina za 2021. objasnio je neslaganjem s izdavanjem obveznica.

- Izdavanjem obveznica Grad se zadužuje za 67 milijuna kuna, a prvih pet godina vraćat će se smo kamate, odnosno 700 tisuća kuna godišnje. A onaj koji će biti na vlasti od 2026. morat će vratiti cijelu glavnicu. Dakle, Čehok je ovo odlučno zamislio: sada se raspolaže sa 67 milijuna, a drugi vraćaju.  Nadalje, od tog novca, 27 milijuna ide Ekos Holdingu, 22 T&H Investu za zemljišta koja plaćaju gotovo 200 eura po kvadratu da bi se riješile dubioze koje je Čehok dogovarao prije desetak godina. Očigledno, to nije nikakvo zaduženje zbog razvoja, niti je proračun razvojni, naglasio je Bosilj

Miroslav Marković, predsjednik varaždinskog SDP-a,  podsjetio je da je Čehok 2018. najavio da će njegova vlast trošiti koliko zaradi, dok se sada zadužuje za desetke milijuna kuna radi rješavanja obveza prema partnerima koje su nastale jer se, uz ostalo, Grad nije žalio na sudske odluke kada je trebao, odnosno sve je rađeno da bi presude bile upravo takve kakve su ispale jer je sve dovedeno pred gotov čin.      

- Čehok uopće nije smio biti u poziciji da odlučuje o stvarima za koje je optužen i osuđen. Nije sve dobro radila ni prošla vlast u kojoj je bio SDP, ali kao manjinski partner, dok Čehok danas govori da je Bosilj praktički bio gradonačelnik. To su floskule koje prosipa da bi okrenuo pozornost sa sebe, svojih nelegalnih poteza koje vuče da bi pogodovao sebi, odnosno svojim partnerima. Tome treba stati na kraj, ustvrdio je Marković, dodavši da će SDP promijeniti način upravljanja Gradom u kojem rastu cijene usluga,  parkiranje se širi i tome slično, a o rasterećenju građana se uopće ne govori.

Nažalost, kako je dodao Bosilj, Čehok je na sjednici održanoj zadnjeg dana prošle godine otišao još dalje od prozivanja SDP-a neprijateljem Varaždina.

- Čehok je optužio SDP da je protiv pomoći Petrinji i cijeloj Banovini samo zato jer nismo došli na sjednicu održanu na staru godinu. Dakle, tragediju, koja je zadesila Banovinu, pokušava iskoristi za pridobivanje poena, a istovremeno kreće u razračunavanje s političkim neistomišljenicima, koristeći se lažima kojima je zagadio medijski prostor. Naime, dok je Čehok još razmišljao kako će javnosti objasniti žurno sazivanje sjednice na staru godinu na čijem su dnevnom redu bile svega dvije točke u vezi popravka proračuna za 2021., predsjednik varaždinskog SDP-a već je bio u Glini i dostavljao pomoć stradalnicima, ukazao je Bosilj.

Čehok, kako što sam rekao, radi sve ključne stvari kontra građana i grada, dok one koji na to upozoravaju optužuje besprizornim lažima i optužbama. A sijanje mržnje i podjela, osobito u trenutku kada je zajedništvo nužno,  ne samo kratkovidno, nego i opasno. Čehok kao pametan čovjek zna da je mržnja najjači ljudski osjećaj, jači čak i od ljubavi, pa stoga namjerno potiče mržnju prema SDP-u, a s obzirom na to i izjave koje daje, doista me strah da njegov izvjestan silazan s vlasti neće ličiti na ovo što se sada događa u Washingtonu zbog Trumpove retorike, ustvrdio je Bosilj.

Čehokova zlouporaba tragedije na Banovini za ispravljanje vlastitih grešaka, Markovića ne čudi jer se slično događa i u vezi korona krize koju je, po njemu,  Čehok koristio za obračun sa Čačićem, odnosno vođenje osobnog rata zbog netrpeljivosti.

- Kao i u korona krizi, ni sada nakon potresa sustav ne funkcionira i ljudi su se samoorganizirali. Državi je trebalo tjedan dana da organizira Stožer, dok smo mi skupa s građanima dostavljali pomoć u roku od nekoliko sati, ukazao je Marković.

Na temelju viđenog na Banovini, najavio je preispitivanje sustava u slučaju elementarnih nepogoda i u Varaždinu.

- To je, kao što vidimo, nužno preispitati. Međutim, umjesto toga Čehok u svom radu najveći naglasak stavlja na ono za što smatra da je za njega najvažnije, a ne građane: kako da izbjegne zatvorsku kaznu na koju je već nepravomoćno osuđen, odnosno kako da privede kraju prljave rabote. Već dvije i pol godine čekamo Vrhovni sud da odluči o tome i zato imamo to da građani ne vjeruju da su svi pred sudovima jednaki, rekao je Marković te pozvao građane da i dalje pomažu Banovini u kojoj se boje da će biti zaboravljeni.