Bosilj: Sramotno je da Čehok i Habijan likuju nad odlukama koji idu na štetu građana! Foto: Krešimir Đurić

Bosilj: Sramotno je da Čehok i Habijan likuju nad odlukama koji idu na štetu građana!

| 20.10.2020. u 12:07h | Objavljeno u Aktualno

"Kada malo bolje pročitate obrazloženje Ministarstva koje se proglasilo nenadležno gotovo po svim prigovorima o zakonitosti sjednice gradskog vijeća Varaždina osim samog načina održavanja putem Zoom-a (što i nije bio glavni SDP-ov prigovor), onda je jasno da gradonačelnik Ivan Čehok i predsjednik vijeća HDZ-ov Damir Habijan nemaju oko čega likovati.

Mi u SDP-u nismo naivni, niti smo gajili iluzije da će HDZ-ov ministar osporiti odluke HDZ-ovog predsjednika vijeća i saborskog zastupnika. Pa, živimo u Hrvatskoj, u državi u kojoj je vladavina prava i pravde kompletno u rukama HDZ-ove partije koja štiti svoje interese i svoje partnere kao što su Ivan Čehok u Varaždinu ili Milan Bandić u Zagrebu.

Podnošenjem prigovora željeli smo upozoriti smo širu javnost da vladajući rade u interesu raznih interesnih skupina i pojedinaca koje će, po tko zna koji put, ponovo zaraditi ekstra profite na grbači običnih malih građana Varaždina.

Iz svega što se događalo u Varaždinu u dosadašnjem mandatu vladajuće većine koju čine Čehokovi vijećnici, HDZ i Liga za Varaždin Davora Patafte vidljivo je kako su se odluke koje su se donosile na štetu građana kao što je i ova ključna tzv. integralna nagodba, namjerno donosile online ili usred ljeta, uz prekasno ili nepotpuno dostavljene materijale, kako bi se na minimum svela mogućnost oporbe da se dobro pripremi i upozori javnost na štetnost donesenih odluka.

Upravo iz tih razloga je varaždinski SDP i bojkotirao tu sjednicu Gradskog vijeća jer nije htio sudjelovati u režiranoj predstavi u kojoj je točno 13 Čehokovih i HDZ-ovih vijećnika izglasalo obradu bala po cijeni od gotovo 1.300 kn s PDV-om do iznosa od 100 000 tona bez obzira na stvarnu količinu otpada. Znajući da je otpad kalirao i da ga ima cca 80 000 tona donijeli su odluku da se sva razlika između stvarno obrađenog otpada do iznosa od 100 tisuća tona plati po iznosu od 50 % ugovorene cijene čime su darovali dodatnih 10 milijuna kuna javnog novca. I sve to kontra hodogramu Ministarstva iz 2019. u kojem se izričito napominje da nećemo dobiti sufinanciranje ako se rješenje radi preko Ugovora iz 2008. koji je predmet sudskih sporova, a taj je Ugovor osnova izglasane integralne nagodbe. Zbog odluke da se bale voze u MBO, odvoz će trajati još barem tri godine nakon čega još treba napraviti sanaciju zemljišta. Znači da joj jedan cijeli mandat to zemljište neće biti privedeno svrsi gospodarskog razvoja Grada što znači da su u 20 godina kada se bale (možda) maknu, Varaždinke i Varaždinci pretrpjeli neprocjenjivu zdravstvenu i financijsku štetu. Samo zbog interesnih skupina koje godinama „drmaju“ Varaždinom preko lika i djela Ivana Čehoka.

Zato je vrijeme da se na slijedećim lokalnim izborima konačno obračunamo s korupcijom u našem gradu i počnemo odgovorno, stručno i transparentno upravljati Gradom u interesu svih njegovih građana." - piše u izjavi za javnost Nevena Bosilja, člana SDP-a, na cijeli slučaj oko srpanjske sjednice na kojoj je izglasano izdavanje municipalnih obveznica Varaždina.