Bosilj: Neka Gradsko vijeće donese preporuku o obustavi progona naših sugrađana Foto: SDP

Bosilj: Neka Gradsko vijeće donese preporuku o obustavi progona naših sugrađana

Varaždinske vijesti | 29.1.2020. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno

Klub vijećnika SDP u Gradskom vijeću grada Varaždina podnio je prijedlog da se obustave tužbe i sudski procesi protiv građana od strane gradskih tvrtki. Zašto, objasnili su danas Neven Bosilje, predsjednik Kluba u Gradskom vijeću, te Miroslav Marković, predsjednik varaždinskog SDP-a.

- Klub vijećnika SDP-a je još prošle godine predložio da Gradsko vijeće donese preporuku kojom bi se apeliralo na obustavljanje tužbi i sudski procesa protiv naših građana od strane gradskih tvrtki. Tu inicijativu SDP-a odbio je predsjednik Vijeća i gradskog HDZ-a Damir Habijan, pozivajući se na proceduralne razloge, iako se zapravo radilo o nedostatku političke volje vladajućih. Sada smo ponovno predali prijedlog,
skladno s procedurom, a sada je na Habijanu da od deklarativne podrške prijeđe na konkretna djela u zaštiti građana od nepotrebnog progona, rekao je Bosilj.

lako je i prije bilo incidenata, kako je dodao Marković, do eskalacije je došlo nakon enormnog povećanja računa za odvoz otpada, što je potaknulo kritike građana, koje su se pokazale opravdanima.

- Građani, ogorčeni zbog 2-3 puta većih računa bez transparentnog objašnjenja i odbijanja Čistoće i gradonačelnika za objašnjenjem poskupljenja, s pravom su počeli kritizirati vlast. Ono što se dogodilo nakon toga, a događa se od tada cijelo vrijeme, pokazalo je na koji način ova vlast vlada gradom - kulturom straha, a ne kulturom dijaloga, ustvrdio je Marković, naglasivši da se tužbama građana krši sloboda govora.

Kako je dodao, počelo je s pritiskom na školu u kojoj radi Robert Borović, pokretač Facebook grupe „Varaždinsko smeće", zatim se nastavilo izlaganje renomiranog glumca Marinka Prge atmosferi linča zbog kritike gradonačelnika, a potom je dogradonačelnik Avara uputio skandalozan dopis prema Sveučilištu Sjever na kojem radi Matija Mikac u kojem indirektno prijeti ukidanjem gradskih donacija.

- Kulminacija svega je sudski proces Čistoće protiv Mikca zbog opravdanih kritika prema toj gradskoj tvrtki. Očito se bira koga će se tužiti. O načinu komuniciranja, bolje reći vrijeđanja građana, koje dolazi s njegovog službenog, ali i lažnih FB profila, bolje da i ne govorimo. To samo pokazuje njegovu pravu stranu, rekao je Marković.

Uz sve to, kako je napomenuo, prema jednom predsjedniku mjesnog odbora prošle je godine radi njegove izjave o pružnom prijelazu u Cehovskoj upućena prijetnja tužbom od strane gradonačelnika zbog nanošenja „reputacijske" štete Gradu u kojoj se traži da uplati 10.000 kn ili će ići na sud.

- Postavljamo pitanje: koliku bi odštetu zbog „reputacijske štete" gradu Varaždinu i njegovim građanima trebao platiti gradonačelnik Ivan Čehok zbog svog nečinjenja i svojih djela te općenito ovakvog načina upravljanja Gradom jer se donosi odluke u stvarima za koje je na sudu, čime je u sukobu interesa? Bojim se kada ode s vlasti, štetu njegove vladavine mjerit ćemo u stotinama milijuna kuna, naglasio je Marković, spomenuvši i nepravomoćnu presudu za korupciju te bala u Brezju za što pravomoćnu presudu očekuje tek za godinu ili godinu i pol.

Varaždin je zbog Čehoka, kako je naglasio, ponovo loš primjer, grad slučaj, što je vidljivo iz svakodnevnih reportaža nacionalnih medija u kojima se prezentira zatiranje građanskih sloboda u Varaždinu kroz uvrede, prijetnje i sudske procese.

- U ovo vrijeme društvenih mreža morate biti spremni na kritiku, bez obzira s koje strane dolazi i na koji način. Ne mogu gradske tvrtke trošiti novac na tužbe protiv građana jer je praksa pokazala da sudovi staju na stranu građana koji plaćaju usluge. Nekad su te kritike i neopravdane, ali na gradskoj je vlasti da transparentno vodi grad, kao i tvrtke svoje poslovanje, a mi nismo od Čistoće dobili zatražene podatke. Istodobno, građane se proziva kao narkomane, dilere... To je jednostavno otišlo predaleko i mora završiti. Jedini ispravni čin bila bi momentalna ostavka cijele gradske vlasti te da se gradom počinje upravljati a ne vladati, za što u SDP-u imamo resurse, poručio je Marković te naglasio da varaždinski SDP se od svih aktera na varaždinskoj političkoj sceni jedini i bez fige u džepu od prvog dana bori da se građani, koji opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog lošeg vođenja grada i gradskih tvrtki, zaštite od prijetnji, tužbi i ostalih metoda zastrašivanja, koje provodi ova gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Ivanom Čehokom i zamjenikom Zlatanom Avarom, odnosno direktorom Čistoće Davorom Skrozom.