Zbog nasilja učenika nad nastavnikom, prosvjetna inspekcija stiže u Srednju školu "Arboretum Opeka"

vv / jutarnji list | 3.7.2019. u 21:48h | Objavljeno u Društvo

Videosnimku kako učenici maltretiranju profesora matematike u Srednjoj školi "Arboretum Opeka" Marčan, Ministarstvo znanosti i obrazovanja proslijedilo je prosvjetnoj inspekciji, a od ravnateljice škole zatraženo je hitno očitovanje.

Doznaje to Jutarnji list u vezi videosnimke koju je Dario O., donedavni učenik spomenute škole, objavio na YouTube kanalu pod nazivom "Provociranje profesora dok nije poludio", koja je u međuvremenu uklonjena. Naime, snimaka, koja je napravljena još lani, prikazuje nemoguću radnu atmosferu u razredu u kojem se učenici dobacuju predmetima, a nastavnikov očaj vidljiv je u trenutku kada trči razredom, skuplja učeničke stvari i baca ih kroz prozor.

Prvi dio videosnimke, u kojem se vidi učenik, pokazuje način na koji se znao šaliti prije nastave, a profesor mu je to dozvoljavao. Drugi dio videa, međutim, prikazuje situaciju u drugom razredu gdje se dogodilo pravo nasilje nad profesorom, a onda i njegova reakcija.

maltretiranje-profeso.jpg

- Stavio sam video iz razloga jer mi je taj profesor ostao dosta u srcu i bilo mi ga jako žao. Naime, uvijek smo se zabavili s njim i prije sata je netko odglumio nešto ili rekao neki vic te bismo započeli sat. No ostali razredi ga nisu cijenili, što se vidi u nastavku videa gdje se učenici gađaju stvarima kako bi ga provocirali i na to je on poludio i bacio stvari van. To se nije desilo samo sa stvarima, već i sa voćem... Htio sam to staviti prije na YouTube, no znao sam da ću imati neke mjere jer sam objavio nepoznate ljude u videu te snimku iz škole, ali sada jesam jer želim zaista da se to zaustavi i pomogne se profesoru. Znam da mu mnogi ne vjeruju da se to njemu događa, ali zaista mu je teško! Ovaj drugi video je snimao učenik kojeg ja ne znam. Ja sam išao u tu školu i zato sve znam - rekao je mladić, koji je ove godine završio srednju školu, napominjući da je nastavnik nije htio ništa reći jer ga bilo strah da se učenici ne pobune i da ne dobije otkaz.

U školi, međutim, nemaju razumijevanja za njegov čin.

- Ne mogu shvatiti motive osobe koja je objavila taj video - rekla je ravnateljica Rajka Tršinski za Jutarnji list, koja veli da je tijekom njezina dugogodišnjeg rada u školi bilo incidentnih situacija, koji su završili sankcijama, odnosno pedagoškim mjerama.

Tršinski dodaje da ni nju, ni bilo koga drugog, maltretirani profesor nije obavijestio o incidentu kako bi škola mogla reagirati.

- Svjesna činjenice da svi ne vide istu stvar jednako, rezultat je stigmatiziranje škole jer smo uvijek krivi, osobito u očima roditelja. Nastavnik je osoba koja se mora znati nositi sa svim izazovima koje taj posao zahtijeva, a da je to često jako teško, znaju svi koji rade u školama - veli ravnateljica te najavljuje da će, unatoč praznicima, na tu temu u ponedjeljak biti održan sastanak u školi.

Video sadržaj