U kneginečkoj "Bubamari" završio projekt koji je donio brojne koristi roditeljima i djeci Foto: VV arhiva

U kneginečkoj "Bubamari" završio projekt koji je donio brojne koristi roditeljima i djeci

| 19.2.2021. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Općina Gornji Kneginec i Dječji vrtić "Bubamara" iz Gornjeg Kneginca proteklih su 30 mjeseci provodili projekt "Nove inkluzivne usluge za učenje, rad i rast u lokalnoj zajednici".

Projekt vrijednosti 2.556.656 kuna u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a cilj je bio doprinijeti usklađivanju radnih i obiteljskih obveza zaposlenih roditelja ojačavanjem stručnih i programskih kapaciteta vrtića i produljenjem njegovog radnog vremena.

Edukacija djelatnika

- Prije svega, izašli smo ususret našim mještanima kroz smjenski rad i produljeni boravak, a podignuta je i kvaliteta rada u vrtiću kroz kvalitetnije programe, edukaciju djelatnika i zapošljavanje novih djelatnika poput logopeda i psihologa. Također, educirane su i kuharice pa imamo kvalitetnije jelovnike, odgajateljice su educirane za provođenje Montessori programa, rad s djecom s poteškoćama u razvoju te darovitom djecom. Dakle, niz je benefita za vrtić i lokalno stanovništvo - istaknuo je kneginečki načelnik Goran Kaniški.

kneginec_djecji_vrtic_projekt_Nove_inkluzivne_usluge_za_ucenje_rad_i_rast_u_lokalnoj_zajednici_19-02-2021_1.jpg

Kroz projekt su tako izrađeni, verificirani i uvedeni novi programi koji su podigli kvalitetu odgojno-obrazovnog rada u vrtiću, 10 odgojiteljica i dva stručna suradnika vrtića usvojili su nova znanja i vještine, dvije kuharice sudjelovale su u edukaciji zdrave vrtićke prehrane te je izrađen kvalitetniji jelovnik za prehranu djece.

68 djece u popodnevnoj smjeni

- Od početka projekta do danas kroz program poslijepodnevne smjene prošlo je 68 djece. Danas ih je 38, smješteni su u dvije odgojne skupine, stariju i mlađu mješovitu, uz potpuno isti program i rad kao u jutarnjoj smjeni - napomenula je ravnateljica vrtića Martina Hrnčić.

kneginec_djecji_vrtic_projekt_Nove_inkluzivne_usluge_za_ucenje_rad_i_rast_u_lokalnoj_zajednici_19-02-2021_2.jpg

Također, u redovni je program upisano čak 20 djece s liste čekanja, a izrađena je i terapeutska slikovnica na temu ravnopravnosti spolova, izrađeni su promotivni materijali (kape, majice i vrećice) te je nabavljena didaktička oprema.

kneginec_djecji_vrtic_projekt_Nove_inkluzivne_usluge_za_ucenje_rad_i_rast_u_lokalnoj_zajednici_19-02-2021_3.jpg

Načelnik Kaniški dodao je da postoji mogućnost nastavka projekta.

- Raspisan je poziv za nastavak takvih projekata, odnosno drugu fazu inkluzivnih usluga. Općina će se ponovno prijaviti kako bismo nastavili provođenje ovog programa. Kroz ovih 30 mjeseci stekli smo puno iskustva pa ćemo dopuniti neke programe, a druge, za koje nije bilo interesa građana, ćemo izostaviti te vjerujem da ćemo u narednih 30 mjeseci ići s još kvalitetnijim programom - zaključio je Kaniški.

kneginec_djecji_vrtic_projekt_Nove_inkluzivne_usluge_za_ucenje_rad_i_rast_u_lokalnoj_zajednici_19-02-2021_4.jpg