Srednja strukovna škola Varaždin u sklopu Erasmus projekta u Turskoj

U sklopu Erasmus + projekta s temom "Stop Drop Out, Stop Teardrops" u kojem je Srednja strukovna škola iz Varaždina jedan od partnera, dvije su nastavnice, Mihaela Šafran i Nikolina Vlahek Canjuga predstavljale školu na prvom sastanku koordinatora koji se od 26. do 28. studenog održao u Istanbulu.

Sastanak koordinatora održan je u školi Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, tehničkoj i strukovnoj školi iz istanbulskog okruga Ataşehir. Svrha sastanka bila je upoznavanje partnera, prezentacija škola, analiza anketa o stavovima i razlozima izostajanja učenika kao i definiranje daljnjih aktivnosti.

Smanjivanje stope napuštanja školovanja među mladima u EU je oko 15 posto te je strateški cilj EU smanjiti tu stopu na 10 posto do 2020. U skladu s tim ciljem osmišljen je projekt Stop Drop Out, Stop Teardrops. Vodeći je partner turska škola Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, tehnička i strukovna škola iz istanbulskog okruga Ataşehir , a ostali su partneri Vilniaus Simono Konarskio mokykla srednja škola iz Litve, Harsányi János Szakgimnázium, ekonomska i tehnička škola iz Mađarske i Srednja strukovna škola Varaždin.

Tema projektnih aktivnosti je problematika s kojom se sve škole partneri susreću, a tiče se izostajanja s nastave, slabe motivacije učenika i ispisivanja iz škole ili napuštanja školovanja prije stjecanja bilo kakve kvalifikacije. Aktivnosti i edukacije tijekom projekta obuhvaćat će rad s učenicima, edukaciju nastavnika i prije svega uspostavljanje bolje komunikacije s roditeljima kako bi svi faktori u procesu školovanja bolje surađivali na ostvarivanju zajedničkog cilja – smanjivanja broja učenika koji zbog različitih socijalnih, ekonomskih, obiteljskih ili kulturoloških čimbenika prekidaju školovanje prije stjecanja zvanja, odnosno prije završetka predviđenog trajanja upisanih programa.

Na sastanku su s ostalim partnerima dogovorene sve aktivnosti i tijek projekta do ožujka 2019. kada je Srednja strukovna škola domaćin sljedeće mobilnosti za 30-ak učenika i nastavnika iz Turske, Litve i Mađarske i to od 18 .do 22. ožujka 2019.

- U svrhu vidljivosti projekta i diseminacije aktivnosti, zaključaka i rezultata, svaka je škola partner preuzela određene odgovornosti te će se komunikacija između partnera od susreta do susreta odvijati na svim dostupnim društvenim mrežama i na E –twinningu. O tijeku provedbe i mobilnostima izvještavat će se u medijima i svim relevantnim institucijama i vijećima, a provodit će se i edukacije svih sudionika nastavnog procesa a ciljem podizanja svijesti o redovitosti pohađanja nastave te će projekt rezultirati vodičem pod naslovom You are valuable od osam poglavlja, a svaki će partner urediti dva poglavlja - kažu iz škole.

2.jpg

1.jpg

3.JPG

4.jpg

5.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.