Senzorni park OŠ Ludbreg nadopunjen novitetima, potiče na istraživanje i igru Foto: Grad Ludbreg

Senzorni park OŠ Ludbreg nadopunjen novitetima, potiče na istraživanje i igru

Varaždinske vijesti | 30.4.2019. u 12:01h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola Ludbreg još od 2017. godine može se pohvaliti Senzornim parkom, a ove godine on je nadopunjen novitetima.

- Ovogodišnjom obnovom Senzorni park nadopunjen je velikom drvenom konstrukcijom koju ćemo koristiti kao učionicu na otvorenom. Natkrivenu konstrukciju s petnaestak klupica okružuju pomagala za učenje poput školske ploče, glazbenog zida, vertikalne abecede, matematičke ploče i životinjskih likova. Park je namijenjen prvenstveno djeci, ali rado nas posjećuju i stariji i najstariji - kaže nam Olja Dijanošić, učiteljica u produženoj boravku od koje je potekla ideja o Senzornom parku, a rado su joj se priključili i drugi.

Djeca park mogu koristiti samostalno, ali i uz roditelje, učitelja i cijeli razred. Ovisno o svom interesu, dijete park koristi na sebi najugodniji način. Osim već spomenutog učioničkog dijela u kojem djeca mogu svirati, računati, pisati i crtati, igrati se slovima te pričati priče, tu je još i poligon za razvoj proprioceptivnog sustava.

ludbreg_senzorni_park_1.JPG

- Omiljeno mjesto je i kućica koju smo u ovoj obnovi ukrasili crtežima, a zanimljive su i kućice za ptice koje smo također osvježili bojom. Za osjetilni doživljaj prema kojem je projekt i dobio ime tu su razne biljke čiji rast djeca prate kroz svakodnevni boravak u Senzornom. Zajedno smo zasadili 30ak vrsta, što začinskog bilja, što cvijeća, grmova i povrća. Naše prošlogodišnje maline pune su plodova čijem se dozrijevanju veselimo. Osim biljaka, osjetila stimuliraju i hod senzornom stazom, vjetrenjače i mobili. Djeca u Senzornom parku provode mnogo vremena i uživaju u procesu njegova razvoja. To je ujedno i glavni razlog našeg truda za Senzorni park i njegova posebnost. Boravak u prirodi i kreiranje nečeg novog za djecu predstavljaju iznimnu radost stoga uvijek lako motiviramo i okupljamo djecu za pomoć u održavanju parka. U izgradnji Senzornog 2016./2017. sudjelovali su svi učenici i učitelji OŠ Ludbreg, a ove godine tu su bile kolegice i učenici iz produženog boravka, programa u kojem i sama radim, te još nekoliko kolegica iz razredne i predmetne nastave kojima sam jako zahvalna. Ogromnu pomoć uz koju smo ove godine znatno oplemenili park dobili smo suradnjom s udrugom Lumen. Kroz njihov projekt pod nazivom “Why not street art?”, na projektni dan smo uspjeli dovesti još 40-ak volontera iz Rumunjske, Bugarske, Poljske i Hrvatske koji su spremno radili na projektu, sigurni u njegovu kvalitetu. Do suradnje s njima došlo je nakon razmjene ideje s Denisom Sačerom iz Lumena. Ujedinjeni u cilju, vrlo smo brzo pronašli način da spojimo projekte i dogovorimo suradnju. Ovo nam je prvi zajednički projekt, a budući da dijelimo istu ideju i odlično surađujemo, sigurni smo da će ih biti još puno više - priča Olja Dijanošić.

Osim Lumena, projekt su podržali i gradonačelnik Ludbrega, Srednja škola Ludbreg, Centar za kulturu, poduzeće Lukom te brojni sugrađani.

- Senzorni park moj je autorski projekt na koji sam iznimno ponosna. Činjenica da naša djeca trebaju živjeti u skladu s prirodom kako bi odrasli u ljude koji istu čuvaju i cijene, za mene je vrlo važna. Kao učiteljica, željela sam to činiti kroz neposredni rad s učenicima pa sam od toga krenula. Sve ostalo, sve specifičnosti i prednosti koje Senzorni park ima došle su kasnije, lagano se implementirajući u osnovnu ideju. Ovo je projekt koji svoje potencijale razvija sam od sebe kroz dječje korištenje parka, a ja ga svakako planiram jos razvijati budući da za njega imam jasnu viziju. Neizmjerno sam zahvalna svima koji su se uključili i koji ideju pozdravljaju te im ovim putem želim zahvaliti. Sve ostale toplo pozivam da nas posjete! - zaključuje Olja.

Senzorni park sigurno je, a s druge pak strane inovativnoj i prirodom okružen mjesto. Svoje korisnike potiče na istraživanje, ali i ono najvažnije - igru.