Prva osnovna škola Varaždin smanjuje korištenje PVC vrećica

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Prva osnovna škola Varaždin smanjuje korištenje PVC vrećica Foto: 1. OŠ Varaždin

Varaždinska 1. osnovna škola ovih je dana započela zanimljiv projekt u sklopu Eko-škole. Radi se o kampanji "Za manje otpada" (Litter Less Campaign). Glavni organizatori kampanje su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education - FEE) kroz programe Eko-škole i zaklada Wrigley Company Foundation. Nacionalni koordinator za Eko-škole u RH, Udruga "Lijepa naša", odabire škole koje će sudjelovati, a 1. OŠ je već četvrti put sudionik kampanje.

- Za sudjelovanje treba imati zanimljivu temu, a ovaj put mi smo odabrali smanjenje korištenja pvc vrećica. Kampanja je u našoj školi službeno započela nizom početnih aktivnosti na temelju kojih ćemo izraditi naš plan i dalje odrađivati zadatke prema zadanih sedam koraka Eko škole. Cilj kampanje je smanjiti otpad, u ovom slučaju PVC vrećice, i dugoročno utjecati na promjenu navika. Za potrebe provođenja kampanje škola dobiva 500 dolara - napomenula je Draženka Kolonić, školsk+a eko-koordinatorica.

Početak kampanje u 1. OŠ obilježen je anketom među učenicima i djelatnicima o štetnosti plastične ambalaže, posebno PVC vrećica na živa bića i okoliš, o učestalosti upotrebe tih vrećica, te spremnosti na promjene navika: korištenje vrećica za višestruku upotrebu - platnenih vrećica ili vrećica od recikliranih materijala. Uz niz edukativnih i praktičnih radionica, na 1. OŠ planiraju sašiti i platnene vrećice, otisnuti na njih logo škole i ponuditi ih učenicima kao trajno rješenje umjesto PVC vrećica.

U sklopu projekta učenici su izbrojili količinu vrećica u svim razrednim odjelima te će nakon bilježenja početnog stanja, na kraju kampanje napraviti i završno, izraženo u kg. Pogledali su i film "Bagit", preveden kod nas kao "Vreće su za smeće", s ciljem osvješćivanja problema štetnosti PVC vrećica.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.