Polaznicima međunarodne specijalizacije za rad s darovitom djecom uručene diplome

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.3.2020. u 19:26h | Objavljeno u Društvo

U Glazbenoj školi u Varaždinu održana je prigodna svečanost dodjele diploma polaznicima prve međunarodne specijalizacije za rad s darovitom djecom u Hrvatskoj, a ujedno su i dodijeljeni certifikati novoimenovanim europskim točkama za darovite.

Sama svečanost je održana u organizaciji Varaždinske županije i Europskog centra za darovite Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije u suradnji s Radboud Universityjem iz Nizozemske. Diplome će biti dodijeljene polaznicima 1. generacije međunarodne specijalizacije za rad s darovitim učenicima i studentima po programu „The Radboud International Training on High Ability“ (RITHA), koji je godinu i pol dana provodilo nizozemsko sveučilište Radboud University iz Nijmegena.

Važno je naglasiti kako je samu edukaciju završilo devet stručnjaka iz cijele Hrvatske koji rade s darovitom djecom.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, zamjenik župana Koprivničko križevačke županije Ratimir Ljubić, prof. dr. sc. Lianne Hoogeveen, direktorica RITHA programa, ujedno predsjednica Odbora za akreditiranje europskih centara za darovite Europskog vijeća za nadarene (ECHA), voditelj Europskog centra za darovite Hrvatska pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, prof. dr. sc. Josip Burušić s Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“, prof. dr. sc. Jurica Pavičić, voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment, te veliki broj ravnatelj osnovnih te srednjih škola s područja Županije.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc.Miroslav Huđek, ujedno voditelj Europskog centra za nadarene Hrvatska, rekao je da današnjim danom, dodjelom certifikata, unutar Europskoga talent centra djeluje 41 europska točka, 38 u Hrvatskoj i tri u Bosni i Hercegovini, a nakon pozdravnih riječi ravnateljice obrazovanja na Sveučilištu Radboud - Centar za društvene znanosti Monic Schijvenaars, prisutnima se obratio te čestitke uputio zamjenik župana Paljak.

- Edukacija edukatora je vrh piramide u obrazovnom procesu. Prepoznavanje udruga, ustanova, organizacija koje žele razvijati talentiranost kod učenika doprinosi procesu koji se zove dijeljenje znanja množenjem. Sve je počelo formiranjem centara izvrsnosti u Varaždinskoj županiji prije 13 godina. Da bi to bilo moguće trebalo je napraviti infrastrukturne pretpostavke, izgraditi škole i ostale objekte da bi mogli ići u jednu smjenu i da bi se nakon toga mogli dodatno razvijati u smislu prepoznavanja učenika koji su talentirani na nekom području i onda širiti područja u toj izvrsnosti. Imamo još planova, uveli smo nove programe, fizika – astronomija, nove tehnologije – robotika, poduzetništvo – dizajn, šah se na velika vrata vratio u našu županiju. To je proces koji traje, a do sada je uloženo preko 30 milijuna kuna. Volim uspoređivati naš Europski talent centa s činjenicom kako Varaždinska županija igra u najboljoj ligi, a to je Liga prvaka. Čestitke svima – rekao je zamjenik župana Paljak.

- Iako mislimo da talentirana djeca imaju iste mogućnosti kao ostala, to ipak nije tako. U školi nisu prepoznata kao talentirana i ne dobivaju dodatnu edukaciju. Zato mislimo da je važno da ih se prepozna i da učitelji budu osposobljeni izmijeniti program kako bi takva djeca mogla učiti i razvijati se -  istaknula je prof. dr. sc. Lianne Hoogeveen u svom govoru.

U sklopu svečanosti Europskog centra za darovite Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije održano je i nekoliko zanimljivih predavanja, a svečanost su svojim nastupom upotpunili i učenici Glazbene škole.

Galerija slika