Podolnjak o HNS-u i Sveučilištu Sjever: Stajalište HNS-a me ne iznenađuje

Napisao/la: VV -

Nakon što se HNS Varaždinske županije i grada Varaždina priopćenjem oglasio o zakonskoj inicijativi zastupnika Mosta-a nezavisnih lista prof.dr.sc. Roberta Podolnjaka da se promijeni sjedište i ime Sveučilišta Sjever, u kojem se oni ne slažu sa tom promjenom, na njihovo stajalište reagirao je i sam Podolnjak.

Cijelo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U svezi priopćenja županijske i varaždinske podružnice Hrvatske narodne stranke u kojem se odbija moja zakonska inicijativa da Sveučilište Sjever, sa sjedištem u Koprivnici, postane Sveučilište u Varaždinu, sa sjedištem u Varaždinu, moram konstatirati da me ono ne iznenađuje.

Očekivao sam jednodušnu potporu svih političkih opcija u varaždinskoj regiji za navedenu zakonsku inicijativu i drago mi je da je moj prijedlog podržao gradonačelnik, predsjednik Gradskog vijeća, a to podrazumijeva potporu većine vijećnika Gradskog vijeća Varaždina.

Na žalost, HNS, koji je dugi niz godina bio na vlasti u Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu, nije činio ništa da Varaždin doista bude regionalno središte, a to znači, između ostaloga, i sjedište važnih gospodarskih, državnih, obrazovnih i drugih institucija, pa to očito ne želi ni danas.

Apsolutno mi je neshvatljivo i neprihvatljivo da HNS može biti protiv inicijative koja ide isključivo u korist čitavom ovom kraju, koja daje vjetar u leđa samom sveučilištu, otvarajući prostor za njegovo profiliranje i daljnje širenje i jačanje! I to još u kontekstu činjenice da su Varaždin i varaždinski kraj upravo u vrijeme vladavine HNS-a ostali i bez dopisništva HRT-a, da
posebno ne ističem dopisništvo najutjecajnijeg dnevnog lista u RH... Mogao bih dodati tome i da je, primjerice, jedna od podružnica Uprava šuma u Koprivnici, a u Varaždinu tek šumarija.

Prijedlog da sveučilište bude u Varaždinu logično je i pravično rješenje, jer se temelji na objektivnim činjenicama da varaždinski dio Sveučilišta Sjever čini najznačajniji dio Sveučilišta kao sljednik ranijeg Veleučilišta u Varaždinu, kako glede studijskih programa, tako i zbog broja studenata. Izgradnja novog studentskog doma samo dodatno osnažuje Varaždin kao sveučilišni grad i daje mu dodatne komparativne prednosti.

Prema stajalištu HNS-a proizlazi da zastupnici iz Varaždinske županije i grada Varaždina ne bi smjeli narednih godina ništa ni pokušavati, niti ostvariti, jer bi, u protivnom, građani mogli steći dojam da naš kraj nije apsolutno ništa izgubio zbog poraza HNS-a na izborima za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju. A naš je kraj, ne zaboravimo, godinama bio izborno uporište
HNS-a.

I na kraju samo kratki osvrt na „loš“ izgovor HNS-a i nekih drugih da moj zakonski prijedlog nije u skladu s Ustavom, jer krši autonomiju Sveučilišta, pa se ne može iz tog razloga prihvatiti. Članak 68. Ustava Republike Hrvatske jamči autonomiju sveučilišta i propisuje da ono samostalno odlučuje o svom ustrojstvu i djelovanju, u skladu sa zakonom. Moj prijedlog ne krši
tu ustavnu odredbu, jer je i do sada Hrvatski sabor u više slučajeva, poštujući autonomiju sveučilišta, donosio zakone o osnivanju pojedinih javnih sveučilišta i u tim zakonima određivao njihov naziv i sjedište. Navodim primjere zakona o osnivanju Sveučilišta u Zadru 2002., Sveučilišta u Dubrovniku 2003., Sveučilišta u Puli 2006. i Sveučilišta u Slavonskom Brodu 2015."

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.