Osnovnoškolci učili o Aglomeraciji Varaždin i važnosti očuvanja voda

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

U sklopu realizacije projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin, u dijelu provedbe informiranja javnosti i vidljivosti projekta provodi se aktivnost mini predstavljanja projekta za osnovnoškolsku populaciju.

Povodom Svjetskog dana voda provedena su mini predstavljanja na području obuhvata Aglomeracije Varaždin i to na području grada Varaždina te općina Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Vidovec, Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki. Cilj ovih predstavljanja je naučiti djecu zašto je važno čuvati vode, što su onečišćenja, kako ih spriječiti, kako smanjiti njihove posljedice te kako štedjeti vodu.

Učenici su tijekom jednog školskog sata primjereno njihovoj dobi saznali više o važnosti vode za čovjeka, zaštiti voda, procesu pročišćavanja i uređaju za pročišćavanje voda koji će se kroz projekt izgraditi te načinima ponovne uporabe pročišćene vode. Novostečena znanja učenici su mogli odmah provjeriti kroz kviz, a na kraju im je dodijeljena diploma za sudjelovanje u radionici – "Čuvari voda".

Projekt Aglomeracije Varaždin, koji je tvrtka Varkom, javni isporučitelj vodnih usluga, uspješno kandidirala za europska sredstva, ukupne je procijenjene vrijednosti 856 milijuna kuna, a iznos financijske potpore iz EU je 488,7 milijuna kuna. Projekt je sufinancirala EU iz Kohezijskog fonda. Projekt Aglomeracije Varaždin obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 241,5 km, 108 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena, te sanaciju 2,7 km postojećih gravitacijskih cjevovoda. Također, rekonstrukcijom postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, uz dogradnju III. stupnja pročišćavanja i osiguranje kapaciteta od 127.000 ES, pročišćavat će se otpadne vode javnog sustava odvodnje i otpadne vode iz septičkih jama s dijelova Aglomeracije na kojima nije isplativa gradnja sustava odvodnje. Time se omogućuje dodatno priključenje od 40.468 stanovnika na sustav odvodnje otpadnih voda.

Planirane investicije se, dakle, najvećim dijelom odnose na izgradnju infrastrukture za odvodnju u ruralnim područjima koja u usporedbi s urbanim područjima imaju posebne razvojne potrebe, probleme i prilike, a koje zahtijevaju različite razvojne pristupe. Niska kvaliteta življenja, uključujući nedostupnost usluga i slabiju infrastrukturu, dovodi i do značajne depopulacije, tako da se ovim projektom, osim utjecaja na ekološku svijest i čišći okoliš, pridonosi i socioekonomskoj održivosti ruralnih područja. Projektom će se ujedno postići usklađivanje Aglomeracije Varaždin s Okvirnom direktivom o vodama i Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda, kako bi se postiglo i očuvalo dobro stanje voda radi zaštite života i zdravlja ljudi, kao i zaštita vodnih i o vodi ovisnih ekosustava.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.