Noć šišmiša privukla veliki broj posjetitelja: Šišmiši su važni i korisni, jedini noću jedu komarce Foto: Varaždinska županija

Noć šišmiša privukla veliki broj posjetitelja: Šišmiši su važni i korisni, jedini noću jedu komarce

Varaždinske vijesti | 18.9.2019. u 11:08h | Objavljeno u Društvo

Međunarodna noć šišmiša, 23. po redu, obilježena je i u Varaždinskoj županiji. U dupkom punoj dvorani Županijske palače su prošli tjedan mali i veliki posjetitelji s velikim zanimanjem slušali predavanje o šišmišima, sudjelovali na radionici i kvizu, a potom su svi zajedno s bat detektorima otišli u Šetalište Vatroslava Jagića u potragu za letećim sisavcima.

Zanimljivo obilježavanje Noći šišmiša organizirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije u suradnji s Udrugom za zaštitu šišmiša Tragus.

- S obzirom da su šišmiši ugroženi, a izuzetno su važni za održavanje eko-sustava, u suradnji s Udrugom odlučili smo naglasiti tu važnost te educirati širu javnost. Izuzetno smo zadovoljni odličnim odazivom, posebice činjenicom da je ovdje veliki broj djece – istaknula je Jelena Pavleković, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

O šišmišima vlada mnogo predrasuda, poput toga da se zapliću u kosu ili piju krv, što, naravno, nije točno, napomenula je Mirna Mazija, predsjednica Udruge Tragus.

- Šišimiši su jako važni i jako korisni. Jedini se hrane noćnim kukcima, pa tako i komarcima kojih se pokušavamo riješiti – pojasnila je Mirna Mazija.

U Hrvatskoj žive čak 33 vrste šišmiša od njih ukupno 45 u Europi.

– Jako smo sretni što smo u župnoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Petrijancu našli koloniju šišmiša iz roda dugoušani. U srpnju ove godine tamo smo zatekli ženke s mladima, što je važan podatak koji govori da se tamo osjećaju sigurno i da će ih vjerojatno biti više sljedeće godine – rekla je predsjednica Udruge Tragus.

Treba naglasiti da su sve vrste šišmiša strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode, a Međunarodna noć posvećena korisnim letećim sisavcima obilježava se od 1997. godine.

noc_sismisa_2019_1.JPG

noc_sismisa_2019_2.JPG

noc_sismisa_2019_3.JPG

noc_sismisa_2019_4.JPG

noc_sismisa_2019_5.JPG

noc_sismisa_2019_6.JPG

noc_sismisa_2019_7.JPG

noc_sismisa_2019_8.jpg

noc_sismisa_2019_9.jpg