Zbog aktualne situacije pjesme i plesa maturanata na varaždinskim ulicama ove godine neće biti Foto: Krešimir Đurić/Arhiva VV

Maturalne večeri, maturalci i škole u prirodi odgođene ili - na čekanju

IHR/Varaždinske vijesti | 20.4.2020. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Ove godine učenici završnih razrede neće proslaviti kraj svojeg srednjoškolskog obrazovanja uz Dane maturanata, a neće biti ni maturalnih večeri. Termini za njihovo održavanje već su ranije utvrđeni, rezervirani su i prostori, no njihovo održavanje, zbog aktualnih mjera koje su na snazi zbog epidemije koronavirusom, pod velikim su upitnikom.
Dok su neke škole već rezervirale nove termine održavanja maturalnih večeri, druge još čekaju što će biti. No sasvim je sigurno da pjesme i plesa uz završetak srednjoškolskog obrazovanja neće biti u svibnju, niti početkom lipnja.

Sve zasad - na čekanju

- Maturalna večer naše škole, koju imamo zajedno s još nekim srednjim školama iz Varaždinske županije trebala se održati 22. svibnja, neće se održati u predviđenom terminu jer takvu svečanost, na kojoj bi bilo između 300 do 400 učenika nemoguće je organizirati uz mjere koje su trenutno na snazi. Stoga smo je odlučili odgoditi. Hoće li se maturalna večer održati u lipnju, srpnju ili kolovozu, u ovom trenutku ne mogu reći jer sve ovisi o situaciji oko epidemije koronavirusa i trenutno aktualnih mjera – rekla je Katica Kalogjera Novak, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin.
Iako je glavno pitanje maturanata državna matura i način njezinog održavanja, puno učenika zove i pita što će biti s maturalnom večeri.
- Moram reći da su učenici svjesni aktualne situacije i znaju da je nemoguće organizirati takva događanja, ali ipak provjeravaju. Ako se situacija ne smiri tijekom ljeta, postoji mogućnost da se maturalna večer održi čak i dogodine, no to ovisi o odluci naših učenika – rekla je ravnateljica Gospodarske škole.
U Prvoj gimnaziji Varaždin maturalna večer trebala se održati 31. svibnja, no zbog aktualne situacije pomaknuta je na 11. srpnja.
- Vidjet ćemo hoće li tada održavanje biti moguće jer to ne ovisi o nama već o epidemiološkoj situaciji i preporukama te mjerama – rekla je Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin.
I ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan kaže kako posljednjih dana maturanti zovu i provjeravaju hoće li biti maturalne večeri.
- Naša maturalna večer trebala je biti održana idućeg mjeseca, a sada smo je pomaknuli na 10. srpnja. Vidjet ćemo hoće li to biti moguće, u ovom trenutku teško je bilo što reći ili prognozirati – ustvrdila je Grđan i dodala kako joj je žao maturanata jer osim što je još puno neizvjesnosti oko mature, koja bi se ipak trebala održati u lipnju, ove godine učenici završnih razreda neće imati ni Dane maturanata, a kako stvari stoje, ni maturalne večeri kojima svečano završavaju kraj svojeg srednjoškolskog obrazovanja. 

Što kažu turistiričkim agencijama i hoće li u slučaju otkazivanja putovanja roditeljima biti vraćeni novci pročitajte u novom broju Varaždinca...