KLIMA I PROBLEMI: U petak sudjelujte, uz 160 gradova, u globalnom pokretu Climathon

| 19.10.2018. u 14:19h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Na Geotehničkom fakultetu 26. i 27. listopada održat će se 24-satni događaj Climathon kojim će se pokušati rješiti izazovi klimatskih promjena u gradu Varaždinu, najavili su danas zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, predstavnica Climathona i izvanredna profesorica na Geotehničkom fakultetu dr. Aleksandra Anić Vučinić i direktor Tehnološkog parka Karlo Kukec.

Naime, Climathon je globalni događaj i ove godine će se dešavati u 160 gradova u svijetu istodobno u formi hackatona. Varaždin se priključuje u projekt prvi puta, a za temu klimatskog izazova odabrana je tema gospodarenja otpadom.

- Climathon se dešava u sklopu KIC Climate-a; Europske mreže za klimatske inovacije gdje je Geotehnički fakultet dio konzorcija koji predstavlja Hrvatsku. U rješavanju klilmatskih izazova na radionice se mogu prijaviti svi koji smatraju da mogu doprinijeti svojim idejama u rješavanju klimatskih izazova. Na internetskoj stranici Climathon postoji aplikacija za prijavu i nema ograničenog broja ljudi. Želja je da se svi okupimo i probamo riješit probleme koji su mikrolokalizirani. Na kraju tih 24 sata ćemo vidjeti koji su prijedlozi rješenja najbolji i oni će se nagraditi, a mogli bi biti i podloga za razvoj realnih projekata koji bi se mogli implementirati u budućnosti - rekla je profesorica Aleksandra Anić Vučinić, dodajući da ih podržavaju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, MBO pogon, Studentski centar i Čistoća te će osim studenata s Geotehničkog fakulteta sudjelovati i studenti s FOI-ja, Sveučilišta sjever i Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

O tome kako se Tehnološki park uključio u cijelu priču rekao je direktor Karlo Kukec.

- Uključili smo se iz više razloga jeda od njih je što ovakvi projekti uvijek iznjedre dobre pozitivne ideje i ne sumnjamo da će tako biti i ovog puta. One najbolje ćemo nagraditi našim mentorstvom u trajanju od mjesec dana, a još jedan od razloga uključenja je i taj što se želimo s ostalim varaždinskim fakultetima povezati i intenzivirati suradnju - komentirao je Kukec motiv uključivanja dok je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar naglasio da Grad po pitanju klimatskih promjena dosta radi pa su odmah dogovorili i riješili sve logističke probleme u projektu.

- Osigurali smo infrastrukturu i podršku, a uključiti se mogu i drugi poduzetnici s područja grada pa će to biti jedna sinergija privatnog poduzetništva, znanosti i jedinica lokalne uprave koje će rješavati globalni problem na mikrolokaciji - zaključili su sudionici konferencije predstavljajući događaj.

Grad Varaždin je po prvi puta dio ovog hakatona za klimu uz više od stotinu gradova diljem svijeta koji će na isti dan, u istih 24 sata “hakirati” klimu. Climathon je zamišljen kao 24-satni događaj prilikom kojeg se odvija inovativni proces rješavanja klimatskih problema specifičnih za grad, a koji se organizira tako da građani sudjeluju u poboljšanju klimatskih uvjeta u svojim gradovima.