JOŠ JEDNA USPJEŠNA GODINA Polaznici CI iz matematike uvijek iznad 10% natjecatelja

Centar izvrsnosti iz matematike, kroz koji je u desetak godina ‘’prošlo’’ preko 2000 učenika, a jedna od prvih polaznica već je i doktorantica, bilježi uspješne rezultate. Samo je prošle školske godine ukupno 28 učenika - polaznika Centra, na državnim natjecanjima osvojilo osam nagrada i sedam pohvala.

Nadmašili 3. ekipu za više od 150 bodova

- Ukupno se iz države natjecalo 260 učenika, a naši su učenici uvijek iznad 10 posto natjecatelja, a kada uzmemo u obzir da Varaždinska županija po broju stanovnika predstavlja samo četiri posto pučanstva Hrvatske, možemo biti jako zadovoljni. Po rezultatima smo vrlo visoko iznad ostalih županija iako uvijek treba težiti boljem - kaže Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike. Od vrlo uspješnih učenika valja spomenuti učenika Emanuela Tukača koji je osvojio brončanu medalju na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi na Cipru i učenika Martina Josipa Kocijana koji je osvojio brončanu medalju na Mediterranean Youth Mathematical Championship u Napulju.

Polaznici Centra iz matematike svake godine sudjeluju i na Festivalu matematike u Puli gdje se održava ekipno natjecanje. Od mogućih 12 ili 15 pehara učenici Centra osvajaju u prosjeku njih pola. Slično je bilo i 6. svibnja kada su polaznici Centra kao i do sada bili uspješni.

U kategoriji PIKO, sudjelovali su učenici 3. i 4. razreda osnovne škole, a 2. mjesto i srebrne medalje osvojili su Fran Marčec, Ivan Goričanac, Iskra Županić i Nino Petek, a treće mjesto i broncu oko vrata osvojili su Leonarda Piljak, Luka Krampač, Niko Odrljin i Dino Bregović. Preostale dvije ekipe osvojile su 4. i 8. mjesto u konkurenciji 33 ekipe. U kategoriji MIKRO (5.i 6. razredi) ekipe Centra izvrsnosti osvojile su 3.,9.,13. i 23. mjesto, a sudjelovalo je 56 ekipa. Brončano odličje osvojili su Lana Krog, Bruno Puljević, Lovro Levanić i Antun Kralj. U kategoriji MEGA (7. i 8. razredi) ekipe Centra izvrsnosti osvojile su 2., 7., 13., i 15. mjesto u konkurenciji 38 ekipa. Srebro su osvojili Barbara Kelava, Ema Kolmanić, Gabrijela Majcen i Emanuel Tukač. Zanimljivo je naglasiti da su prve dvije ekipe treću nadmašile za više od 150 bodova. U kategoriji GIGA (1. i 2. razredi srednje škole) ekipe Centra izvrsnosti osvojile su 3., 5., i 10. mjesto u konkurenciji 38 ekipa. Broncu su osvojili Alisa Pevec, Iva Vresk, Nika Vrček i Mirko Bušić dok u kategoriji TERA (3. i 4.razredi srednje škole) ekipe Centra izvrsnosti osvojile su 1., 6., i 7. mjesto u konkurenciji 36 ekipa. Zlato su osvojili Dijana Tot, David Karlovčec, Martin Josip Kocijan i Filip Vinković. Drugoplasiranu ekipu „nadmašili“ su za 62 boda.

Raniji dolazak u Centar - bolji rezultati

Ovu jesen Centar pohađa 167 učenika osnovnih škola od drugog do osmog razreda koji su podijeljeni u 10 grupa, a iz srednjih škola u Centar dolazi 47 učenika podijeljenih u sedam grupa. S tim učenicima radi 26 mentora od čega je 16 mentora iz osnovnih škola i 10 mentora koji podučavaju srednjoškolce. Valja naglasiti da Centar pohađaju osim učenika iz Varaždinske županije i učenici iz Međimurske, Koprivničko - križevačke i Krapinsko - zagorske županije.

Centar iz matematike pretprošle je školske godine krenuo eksperimentalno upisivati i druge razrede osnovnih škola u program, a što se pokazalo vrlo uspješnim i polučilo je izvrsne rezultate.

- Vidi se napredak kod djece koja su krenula ranije. Već sada u trećim razredima primjećujemo napredak. Trećaši s kojima radimo od 2014.od 5. do 7. razreda bili su brojni i vrlo uspješna generacija na državnim natjecanjima. Stoga, pokazalo se da ako se ranije krene da su rezultati bolji. Takav način rada uveli smoprvi u Hrvatskoj - kaže Topić.

Na pitanje bilježe li porast upisa u Centar sugovornik Topić ističe da je broj osnovaca u Centru godinama isti, ali da broj prijavljenih za testiranje pada. Razlog je više ili manje demografske prirode, a sigurno utječe i sve veći broj Centara izvrsnosti u županiji. Srednja škola lagano raste. Kapaciteti su im popunjeni. Limitirani su prostorom i ove godine imaju 17 grupa. To je otprilike maksimum koji mogu prihvatiti u Centar. Inače, Centar djeluje u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.