FOTO Varaždin središte mladih robotičara iz cijele Hrvatske: bit će izabran i "naj-robot" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Varaždin središte mladih robotičara iz cijele Hrvatske: bit će izabran i "naj-robot"

IHR/Varaždinske vijesti | 29.2.2020. u 15:18h | Objavljeno u Društvo

 U Gospodarskoj školi u Varaždinu danas je otvoren 1. Europski talent festival robotike "Robostar – igrom do znanja". Riječ je o smotri znanja, vještina, stvaralaštva, inovativnosti i kreativnosti učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske te dječjih vrtića.

Na Festivalu je sudjelovalo više od 200 učenika u pratnji 50 mentora iz devet hrvatskih županija: Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Ličko-senjske županije, Karlovačke županije, Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanske županije, Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije i Požeško-slavonske županije.

Županijski dužnosnici izrazili su oduševljenje te zadovoljstvo organizacijom, ali i odazivom sudionika. Nakon pozdravnih riječi Ivice Kolarića, voditelja programa za robotiku te Miroslava Huđeka, voditelja Europskog centra izvrsnosti Hrvatska i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, mladim robotičarima puno uspjeha i sreće u natjecanju poželio je župan Radimir Čačić.

- Danas je jedan od ključnih pokazatelja spremnosti obrazovnog sustava da odgovori na izazove vremena, kada govorimo o novim tehnologijama sasvim sigurno robotika. Mi smo kao država, a posebno kao Županija ponosni što se nalazimo u europskom i svjetskom vrhu, naši učenici osvajaju medalje na svim olimpijadama, a sada je taj rad i trud pretvoreni u sustav. Treba se prisjetiti Nietzscheove izreke da ne postoji ništa snažnije od ideje izrečene u pravom trenutku, a sad je očito sazrio i došao taj trenutak. Robotika je i igra i tehnologija istovremeno, ovdje kreativnost nema limitate imamo priliku vidjeti izvorne proizvode koje su izradili naši učenici uz pomoć svojih mentora kojima čestitam na trudu, zalaganju i angažmanu – rekao je župan te dodao kako će sljedeći festival biti još veći i sadržajniji.

Prije toga, u prostorima Prve gimnazije Varaždin održan je 4. Festival šaha Varaždinske županije. Cilj festivala je popularizacija šaha kod učenika osnovnih i srednjih škola. Natjecanje je organizirala Varaždinska županija u suradnji sa Šahovskim savezom Varaždinske županije, a na otvorenju su, uz varaždinskog župana Čačića, bili njegov zamjenik Tomislav Paljak i Željko Matkun, predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije.
Na natjecanje se prijavilo 200-tinjak učenika osnovnih i srednjih škola, a ove školske godine šah je ušao u Centre izvrsnosti te se Program za šah izvodi u okviru Centra izvrsnosti iz informatike. Šahovska aktivnost se redovito provodi u dvadeset osnovnih škola.

- Šah inače definiraju kao područje kulture, znanosti, sporta pa i umjetnosti. Čovjek se može nad tim zamisliti. Jasno je zašto se radi o umjetnosti, svako znanje i vještina je de facto umjetnost. Sport je djelatnost kojom se potiče sve ono pozitivno u čovjeku u smislu kompetitivnosti, spremnosti na odmjeravanje snage, hrabrosti, ali i spremnost na poraz te razvijanje umijeća dizanja i padanja. Šah je ujedno i beskonačna znanost, posebno u matematičkoj kombinatorici. Naravno da je to i kultura, samodisciplina, a mogli bismo reći da je to i određeni način života. Šah je u Europi već više od tisuću godina vodeći predstavnik strateških misaonih igara, a ima i veliku odgojnu ulogu kod mladih te se igranjem šaha razvijaju svi stupnjevi kritičkog razmišljanja – rekao je Čačić koji je službeno otvorio sam festival.

U sklopu Festivala šaha održao se i 5. PUŽ - Pojedinačno prvenstvo učenika osnovnih škola Varaždinske županije, Pojedinačno prvenstvo učenika srednjih škola Varaždinske županije – Veliki PUŽ, kao i seniorsko brzopotezno prvenstvo. Za učitelje šaha organiziran je seminar na kojem su istaknuti predavači, šahovski pedagozi Vlado Karagić i Igor Ševo prenijeti svoja znanja i iskustvo u podučavanju šaha.

Festival šaha i 1. Europski talent festival robotike "Robostar – igrom do znanja" održavaju se u sklopu Dana Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Kako je bilo na 1. Europskom talent festivalu robotike pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.