FOTO: Na FOI-ju započela 30. međunarodna znanstvena konferencija CECIIS Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Na FOI-ju započela 30. međunarodna znanstvena konferencija CECIIS

| 2.10.2019. u 15:54h | Objavljeno u Društvo

Na Fakultetu organizacije i informatike danas je svečano otvorena 30. međunarodna znanstvena konferencija CECIIS (Central European Conference on Information and Intelligent Systems), koja se održava od 2. do 4. listopada.

Predsjednik Programskog odbora konferencije prof.dr.sc. Vjeran Strahonja napomenuo je da je riječ najstarijoj konferenciji FOI-ja te najznačajnijoj informatičkoj konferenciji u ovom dijelu Europe.

- To je veliki uspjeh, ova je konferencija postala institucija za sebe. CECIIS je jedan od tri stupova našeg znanstveno-istraživačkog rada, uz doktorski studij i vlastiti časopis. Danas znanstvenici imaju puno mogućnosti za objavljivanje radova u časopisima i na konferencijama, ali vlastita konferencija je jedan veliki dobitak i ponosni smo na nju - istaknuo je Strahonja.

FOI_CECIIS_2019_09.JPG

Glavna tema ovogodišnje konferencije je digitalna transformacija.

- To je pojam koji obilježava našu eru. Digitalna transformacija je zapravo sveukupna transformacija društva, gospodarstva, obrazovanja, zdravstva i drugih sfera, uz primjenu informacijskih tehnologija, uzimajući u obzir i utjecaj na budućnost - napomenuo je Strahonja.

O značaju konferencije govori i podatak da će tijekom konferencije biti predstavljeni znanstveni radovi domaćih i inozemnih autora u čak 11 znanstvenih sekcija. Radove je ocjenjivalo čak 78 recenzenata, od čega 46 inozemnih znanstvenika i stručnjaka iz područja informacijskih znanosti. Izdan je i zbornik radova, a predavanja održavaju eminentni stručnjaci. Održavaju se i brojne popratne aktivnosti. Konferencija okuplja nekoliko stotina sudionika iz 14 zemalja koji će moći sudjelovati u stručnim radionicama na temu DIGITRANS metodologije i analize podataka te stručnom skupu "Računalne igre – stručna postignuća", koji će predstaviti stručna i razvojna postignuća u domeni računalnih igara.

FOI_CECIIS_2019_01.JPG

- Posebno smo ponosni na studentsku sekciju u kojoj, osim FOI-jevih, sudjeluju i studenti s prestižnih inozemnih sveučilišta. Ove se godine javilo čak dvoje studenata s visoko rangiranog prestižnog Sveučilišta Princeton (SAD), dvoje ih je s University of Pennsylvania (SAD), troje s University of Central Florida (SAD), te po šestero studenata s University of Shkodra i Luarasi University u Albaniji - naglasio je Strahonja.

Važan dio programa konferencije CECIIS 2019 je i 11. Međunarodni doktorski seminar, koji će studentima doktorskog studija FOI-ja i studentima s partnerskog sveučilišta u Bratislavi pružiti priliku za prezentiranje i raspravljanje o vlastitim prijedlozima istraživanja i čiji će radovi biti objavljeni u Zborniku radova CECIIS 2019 konferencije.

Dekanica FOI-ja izv.prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep naglasila je da je FOI osobito ponosan na tradiciju konferencije CECIIS dugu 30 godina i na visoku kvalitetu znanstvenih radova.

- Prijavljeno je jako puno inozemnih stručnjaka s područja digitalne transformacije, a tu su i prijatelji FOI-ja koji već 30 godina daju podršku našoj konferenciji i koji održavaju pozvana predavanja. Sve je pod nazivnikom digitalne transformacije, jer nam je ta tema izuzetno važna u području IT-a te je vezana uz naše studijske programe i reviziju studentskih programa, jer jedan od studijskih programa ide upravo u smjeru digitalne transformacije - rekla je dekanica FOI-ja.

FOI_CECIIS_2019_17.JPG

- 30 godina je dugi period i ponosni smo da smo u ovim uvjetima uspjeli održati konferenciju, a povećavamo i broj znanstvenih radova, uključivanje radova u same baze, važnost konferencije, citiranost i sve ostalo. Isto tako, program konferencije svake godine obogaćujemo nizom stručnih i znanstvenih aktivnosti, a sve to naslanjamo na projektnu aktivnost i na naše studijske programe - napomenula je, dodavši da se u sklopu CECIIS-a održava i projektnu sekciju na kojoj se predstavljaju rezultati projektnih aktivnosti FOI-ja.

- Poznato je da FOI ima izuzetno jaku i intenzivnu projektnu aktivnost što se tiče i znanstvenih i stručnih projekata. Samo u prošloj akademskoj godini imali smo 26 aktivnih projekata, uključujući kompetitivne i istraživačke projekte poput Horizon projekata, IRI projekte ulaganja u znanost i inovacije koje radimo s praksom u suradnji s našim partnerima s tržišta rada, imamo i niz ESF i ERDF projekata... Dakle, ima nas u svim programima financiranja. Ukupni budžet tih projekata bio je 62 milijuna eura, a od toga je udio FOI-ja iznosio 3 milijuna eura - naglasila je Begičević Ređep, osvrnuvši se i na planove za naredno razdoblje.

- Imamo velike planove. Usmjerit ćemo se više na kompetitivne i istraživačke projekte. Puno radimo i na internacionalizaciji, što nam je izuzetno važno, otvaramo nove mogućnosti s partnerskim sveučilištima, povećali smo odlaznu i dolaznu mobilnost nastavnika i studenata. Intenzivno radimo i na reviziji studijskih programa, ali sve u dogovoru i komunikaciji s tržištem rada - istaknula je dekanica.

Prvog dana konferencije predavanja su održali profesor Wolf Rauch sa Sveučilišta u Grazu, profesorica Sirje Virkus sa Sveučilišta u Tallinu te profesor Günter Müller sa Sveučilišta u Freiburgu.

FOI_CECIIS_2019_08.JPG

- Gledajući na posljednjih 30 godina u razvoju informacijskih znanosti i informacijskih sustava, možemo reći da je u tom relativno kratkom razdoblju došlo do ogromnih promjena. Prije 30 godina informacijska znanost je bila sveučilišna disciplina i glavni fokus je bio na sveučilištima i sveučilišnom poučavanju. Danas je potpuno drugačije, sada je riječ ogromnom razvoju koji je obuhvatio i gospodarski sektor i upravu - rekao je, među ostalim, prof. Wolf Rauch koji s FOI-jem surađuje već više od 30 godina.

Uz brojne ugledne goste, na otvorenju CECIIS-a bila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja se spomenula da je ona upravo na FOI-ju 1994. godine započela svoju karijeru te je i sama bila uključena u organizaciju CECIIS-a.

FOI_CECIIS_2019_20.JPG

- FOI pokazuje da može biti domaćin međunarodne znanstvene konferencije i da ne zaostaje za drugim gradovima ili sveučilištima, ponosna što sam i sama bila dio te konferencije - rekla je, među ostalim, Divjak.

Svečanost otvorenja konferencije svojim nastupom uveličao je Akademski pjevački zbor FOI-ja pod vodstvom Janje Knapić.

FOI_CECIIS_2019_04.JPG

FOI_CECIIS_2019_02.JPG

FOI_CECIIS_2019_03.JPG

FOI_CECIIS_2019_05.JPG

FOI_CECIIS_2019_06.JPG

FOI_CECIIS_2019_07.JPG

FOI_CECIIS_2019_11.JPG

FOI_CECIIS_2019_12.JPG

FOI_CECIIS_2019_13.JPG

FOI_CECIIS_2019_14.JPG

FOI_CECIIS_2019_15.JPG

FOI_CECIIS_2019_16.JPG

FOI_CECIIS_2019_18.JPG

FOI_CECIIS_2019_19.JPG