FOTO Elektrostrojarskoj školi plaketa "Škola ambasador Europskog parlamenta"

Napisao/la: -
FOTO Elektrostrojarskoj školi plaketa "Škola ambasador Europskog parlamenta" Foto: Ivana Dreven

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec danas je ravnatelju Elektrostrojarske škole Varaždin Igoru Kosu dodijelio plaketu "Škola ambasador Europskog parlamenta".

Program "Škola ambasador Europskog parlamenta / EPAS - European Parliament Ambasador School" provodi Europski parlament kako bi mladima omogućio upoznavanje i informiranje o Europskoj uniji, a posebno o demokratskim ovlastima Europskog parlamenta u donošenju odluka važnih za sve građane EU. Elektrostrojarska škola Varaždin trenutno je jedna od 15-ak škola iz Hrvatske koje sudjeluju o ovom programu.

- Ovakvi projekti su važni kako bi učenici postali svjesni da su građani Europske unije. Nažalost, razne ankete pokazuju da građani ne znaju čak ni datum ulaska Hrvatske u EU, a kamoli neke druge podatke pa tako ni koje koristi imaju od Europske unije, kao ni koje obveze Hrvatska i njeni građani imaju prema EU. Učenici na ovaj način dobivaju dobru sliku kako funkcioniraju europske institucije i na koji način mogu utjecati na donošenje odluka, što im je važno ne samo kao građanima, već i kao budućim stručnjacima ili sudionicima lokalnih i državnih vlasti. To nam u Hrvatskoj najviše nedostaje, jer kao zastupnik u Europskom parlamentu vidim koliki je manjak komunikacije i informiranosti Hrvatske prema EU - napomenuo je Škrlec.

Voditeljica projekta "Škola ambasador Europskog parlamenta" u Elektrostrojarskoj školi Varaždin, prof. Višnja Kranjčec-Strahl, pojasnila je da je u provedbu aktivnosti bilo uključeno sveukupno 12 učenika, koji su kroz šest modula učili o povijesti i institucijama Europske unije, ovlastima Europskog parlamenta u donošenju odluka važnih za sve građane EU, mogućnostima koje EU pruža i sličnim temama, a uspješnim svladavanjem modula, učenici su zaslužili pojedinačna priznanja koja im na današnjoj svečanosti uručio Davor Škrlec. Ovi "junior ambasadori" stečeno znanje zatim na razne načine dijele s drugim učenicima i građanima. Mladi ambasadori Europskog parlamenta su: Domagoj Kišić, Sandra Žunec, Nikola Njegovec, Sabrina Posavec, Leon Herjavec, Martina Cecelja, Zrinka Bađun, Filip Par, Paulina Kefelja, Antonio Brnjak, Ivana Sakač i Zlatko Topalović.

- Glavni cilj je bio informirati učenike o načinu funkcioniranja Europske unije, posjetili su i Europski parlamnet, izrađivali su plakate, anketirali građane. Ova plaketa znači da, uz druge škole ambasadore, predstavljamo našu županiju i državu, ali je i svojevrsan nastavak svih projekata koje smo dosad radili i nastavljamo provoditi. Ovim smo projektom pokušali naglasak staviti upravo na suradnju, bez obzira na vjeru, nacionalnost ili bilošto drugo. Bez razgovora i suradnje danas je gotovo nemoguće napraviti nešto dobro i napredovati. Mi smo to davno prepoznali te provodimo europske projekte, dobro surađujemo i s lokalnom zajednicom, imamo mrežu partnera i suradnika, a najvažnije je da u tu mrežu uključimo i čim više naših učenika - zaključio je ravnatelj Kos.

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_1.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_2.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_4.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_7.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_10.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_13.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_14.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_22.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_26.jpg

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.