Državno natjecanje u deficitarnim zanimanjima: Pohvalno je upisivati gimnazije, ali tržište treba struku

J.Š./Varaždinske vijesti | 13.4.2018. u 08:51h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskoj Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi jučer je pozdravnim govorima i glazbeno-scenskim nastupom učenika otvoreno 23. Državno natjecanje graditeljskih i geodetskih škola Republike Hrvatske.

Državno natjecanje u znanjima i vještinama građenja, a pod nazivom „Gradimo zajedno našu Hrvatsku“ trajat će od 12. do 14. travnja i natjecat će se 104 učenika iz 29 škola u devet disciplina: zidar, tesar, monter suhe gradnje, keramičar oblagač, soboslikar ličilac, arhitektonske konstrukcije, nosive konstrukcije, AutoCAD i natjecanje geodetskih tehničara.

Ravnatelj Graditeljske prirodoslovne i rudarske škole Zoran Hajek tim je povodom rekao da su građevinska, a naročito obrtnička zanimanja veoma tražena i izrazito deficitarna te je ovo još jedan način da se popularizira ova struka i graditeljske vještine.

Na otvorenju su pozdravnim govorima pozdravili sve prisutne i učenicima zaželjeli puno uspjeha pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak te predsjednik Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić.

- Smatramo kako je izuzetno važno potpomagati i promovirati obrtnička i strukovna zanimanja i poticati roditelje i učenike na upisivanje u programe za deficitarna zanimanja koja postaju na tržištu neophodna. Istina je da je u proteklim godinama bilo atraktivno upisivati gimnazijske programe nadajući se da će sva djeca imati visoko obrazovanje što je pohvalno i potrebno, ali život je pokazao da postoji i druga strana priče te je tržište pokazalo da su potrebna i obrtnička zanimanja – rekao je Mario Milak, dok je Gložinić poručio svim natjecateljima da njeguju i usavršavaju svoje vještine te ukazao da ako imaju stručna zanimanja ona im jedino mogu biti kapital koji će ih izvući iz svake situacije.