Dežuraju po 24 sata, a onda pišu seminare i slušaju predavanja Foto: Ilustracija

Dežuraju po 24 sata, a onda pišu seminare i slušaju predavanja

IHR/Varaždinske vijesti | 6.4.2020. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Rade u bolnicama i zavodima, dežuraju po 24 sata, majke su, očevi i uz sve to - odgovorni studenti. Zoran Žeželj, Zorica Martić i Ines Kučko troje su studenata sestrinstva Sveučilišta Sjever koji posljednjih mjesec dana uspješno usklađuju posao i obitelj s pisanjem seminara, prezentacija i rješavanjem zadataka za studij koji se već gotovo mjesec dana zbog epidemije koronavirusom odvija online.

Važna podrška obitelji

- Kako uspijevamo? Redovan posao i fakultetske obveze nisu nemoguća misija, no zahtijevaju dobru organizaciju. Sada smo više usmjereni na naše radne obveze, ali trudimo se što više pratiti nastavu online. Sada je najvažnije ostati zdrav i izdržati novonastalu situaciju – poručuje bacc. med. techn Zorica Martić iz Zagreba, studentica prve godine diplomskog studija sestrinstva Sveučilišta Sjever.
U odnosu na vrijeme prije pojave koronavirusa puno se toga promijenilo: nema druženja i izmjene iskustva s kolegama, a najviše joj nedostaju predavanja sa zanimljivim predavačima i temama o kojima se uvijek voljelo raspravljati.
- Kao i uvijek, tako je i sada: mi smo najsretniji kada pomognemo i kada nekome od pacijenata izmamimo i u onim najtežim situacijama osmijeh na lice – istaknula je Zorica.
Novonastala situacija na drugačiji „radni ritam“ prisilila je i bacc. med. techn. Zorana Žeželja, studenta druge godine diplomskog studija sestrinstva koji radi kao glavni tehničar u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije. Iako mu je službeno radno vrijeme od 7 do 15 sati, njegova služba zahtjeva dostupnost 24 sata dnevno, posebno sada, u vrijeme epidemije koronavirusom.
- Kvalitetno planiranje je ključan faktor obavljanja svih obaveza prema poslu, fakultetu i obitelji koja ima puno razumijevanja i bez njihove potpore to bi bilo nemoguće – priznao je Zoran.
Za vrijeme trajanja opasnosti od zaraze koronavirusom, kada većina poslova staje, medicinske sestre i tehničari rade pojačano. Samo u ožujku za rad u sanitetskoj službi županijskog Zavoda za hitnu medicinu stiglo je osam novih kolegica i kolega.
- Svi mi spremni smo na stjecanje novih znanja i vještina, a ova specifična situacija prilika je da pokažemo naše sposobnosti – rekao je glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.
Iako nije na „prvoj crti“ obrane, studentica treće godine preddiplomskog studija sestrinstva iz okolice Varaždina Ines Kučko aktivno pomaže u zajednici.
- Odlučila sam iskoristiti dosad stečeno znanje kako bih pomogla drugima u ovoj situaciji. Uglavnom pomažem svojim susjedima i starijim osobama u nabavci hrane te lijekova, a često s njima i popričam jer to je ono što im trenutno najviše nedostaje. Pokušavam im objasniti koliko je važno pridržavati se propisanih mjera te ih pozivam na strpljenje, a ako imaju nedoumice nastojim im pomoći s aspekta svoje struke - otkrila je Ines.

Nikad se ne žale

Mnogi tek sada, ističe, shvaćaju što znači biti medicinska sestra, odnosno tehničar. - Sestrinstvo je zahtjevna profesija: od nas zahtjeva puno odricanja, požrtvovnost i empatiju. Mi smo ti koji su prvi s pacijentima, s njima smo tijekom bolesti, kada ozdrave i idu kući, ali i kada umiru. Treba imati za to snage. Je li mi žao što sam odabrala biti medicinska sestra? Iskreno, nisam o tome razmišljala. Mogu reći da sam sada još više ponosna na to jer vidim da mogu pomoći drugima – istaknula je.
U ovoj iznimno teškoj situaciji koja pogađa cijeli svijet na Sveučilištu Sjever ponosni su na svoje studente.

Što kažu o svojim studentima na Sveučilištu Sjever, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u