Damir Vusić: Kontinuitet ulaganja u Sveučilište Sjever jamstvo je kvalitetnog visokog obrazovanja u regiji

Napisao/la: -

- Trenutno smo u fazi izrade projektne dokumentacije nakon koje bismo, po pribavljenoj građevinskoj dozvoli, pokrenuli javnu nabavu za izvođenje građevinskih radova za objekte u Optujskoj ulici u Varaždinu. S obzirom na probleme s radnom snagom u građevinskom sektoru, teško je realno prognozirati rok završetka cijelog projekta – otkrio je prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever.

Naime, još prošle godine, Odlukom Vlade, Sveučilište Sjever dobilo je nekretnine u Optujskoj ulici u Varaždinu zahvaljujući kojoj će se, nakon rekonstrukcije postojećih objekata, osigurati novi prostorni kapaciteti za najmlađe hrvatsko sveučilište. No, da bi se taj prostor uopće stavio u funkciju potrebna su znatna infrastrukturna ulaganja.

O tome, ali i zapošljivosti studenata Sveučilišta Sjever po završetku studija, ulaganjima i planovima daljnjeg razvoja najmlađeg hrvatskog sveučilišta za koje je prošle godine u državnom proračunu osigurano 35,6 milijuna kuna, 10 milijuna kuna više od planiranog razgovarali smo s prorektorom Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damirom Vusićem.

Prošle godine Odlukom Vlade dobili ste prostor u Optujskoj ulici u Varaždinu, što je zapravo prva nekretnina u vlasništu Sveučilišta Sjever.

- Tako je, radi se o prvoj nekretnini koju je Sveučilište Sjever upisalo kao svoje vlasništvo. Osjećaj je kao kada mlada obitelj dođe do prve nekretnine u svojem vlasništvu. Na tom prostoru nalazi se nekoliko objekata od kojih su neki prikladni za rekonstrukciju, što je u financijskom pogledu isplativije od novogradnje, ali stvara ograničenja u funkcionalnosti prostora. Da bi se taj prostor mogao staviti u funkciju potrebna su znatna infrastrukturna ulaganja za što je potrebno osigurati sredstva, a potrebna je i potpora državnih institucija, prije svega Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sam premijer Plenković je prilikom posjeta Sveučilištu Sjever u kolovozu prošle godine naglasio da se, nakon što je darovana nekretnina, Sveučilištu Sjever trebaju osigurati i sredstva za uređenje tih prostora. Na Sveučilištu Sjever vjeruju da će tako i biti s obzirom na veliki nedostatak prostora.

Što će se nalaziti na toj lokaciji?
- Kako smo u protekle dvije godine u Sveučilišnom centru Varaždin pokrenuli nekoliko novih studijskih programa, oni na preddiplomskoj razini se još niti ne izvode u punom opsegu od tri godine. U tom smislu će nam trebati dodatne kvadrature za izvođenje svih oblika nastave. U nove prostore u Optujskoj ulici preselili bismo dio studijskih programa iz postojećih prostora na lokaciji u ulici 104. brigade. Time bismo rasteretili postojeću lokaciju te time stvorili kvalitetnije uvjete za znanstveno istraživački rad na svim odjelima sveučilišta.
U državnom proračunu za ovu godinu osigurano 35,6 milijuna kuna, 10 milijuna kuna više nego je to prvotno bilo planirano. Ipak, Sveučilište Sjever i dalje će dobiti najmanje novca iz državnog proračuna od osam javnih sveučilišta u Hrvatskoj.

                   Cijeli intervju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.