Čehok: "Još je prerano govoriti, no vjerujem da ćemo pronaći načina i za studij medicine""

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -

Pojavnost karcinoma debelog crijeva rastući je javnozdravstveni problem u svim razvijenim zemljama, pa tako i Republici Hrvatskoj. S obzirom na to da nuspojave citostatika značajno umanjuju kvalitetu života liječenih bolesnika, dio onkoloških bolesnika nerijetko uzima i neregistrirane pripravke koji mogu sadržavati čak do 90 % THC-a kako bi ublažili nuspojave.
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada zajedno sa Sveučilištem sjever prije dvije godine pokrenuo je znanstveno-istraživački projekt "Istraživanja međudjelovanja irinotekana i tetrahidrokanabinola na eksperimentalnom modelu štakora integriranjem biokemijskih, molekularno-bioloških, patohistoloških i analitičkih metoda“, čiji su rezultati predstavljeni danas na Sveučilištu sjever.
Glavni je cilj projekta istražiti toksičnost i međudjelovanja citostatika irinotekana i THC-a te na koji način uzimanje THC-a utječe na učinkovitost, toksičnost i uklanjanje citostatika iz organizma.
- Ljudi THC koriste za koješta: liječenje, pomaganje i ublažavanje bolova, međutim ti preparati koji su medicinskog podrijetla mogu spriječiti u jednoj fazi bolove, no to ne znači da se ne upliću u metabolizam razgradnje klasičnih lijekova koji onda mogu dovesti do toga da pravi lijek ne može stići do mjesta gdje bi trebao doći u organizmu. U tom smjeru ide naše istraživanje – istaknula je prof. dr. sc. Ana Lucić Vrdoljak iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.
Dodala je kako u istraživanju sudjeluje 15 znanstvenika iz različitih područja.
- Istraživanje je počelo prije dvije godine i planirali smo ga završiti unutar dvije godine, međutim kroz istraživanja su se otvorili dodatna mnoga pitanja, pa imamo namjeru dalje ići s projektom koji financira Institut i Sveučilište sjever.
Riječ je o vrlo uspješnoj suradnji najmlađeg hrvatskog sveučilišta i Instituta, a suradnjom je zadovoljan i izv. prof. dr. sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove Sveučilišta sjever.
- Kada imamo suradnju s Institutom za medicinska istraživanja, renomiranim i najvećim državnim institutom, onda znate da smo dobili šansu da se priključimo vrhunskom istraživačkom timu. Ne sumnjam da ćemo na reakreditaciji opravdati našu znanstvenu dopusnicu, a razvoj Sveučilišta sjever usmjeriti i u malo drugačija polja medicine i nove grane uz ove koje imamo sada – najavio je izv. prof. dr. sc. Kozina te podsjetio kako dopusnicu za biomedicinsko područje imaju samo četiri sveučilišta u Hrvatskoj, a Sveučilište sjever je peto.
Na Sveučilištu sjever danas u bili prof. dr. sc. Radovan Fuchs, pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju te varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.
- Kada smo pokretali studij sestrinstva bili smo svjesni da ćemo trebati visokoobrazovni kadar, iako je taj potez bio hrabar i smion. Danas mogu reći da smo uspjeli. Mi smo premala sredina da bismo mogli iznijeti znanstvena istraživanja, ali ne znači da ne možemo. Sigurno da ćemo trebati razmišljati o proširenju biomedicinskog područja, no u ovom trenutku ne možemo još imati Medicinski fakultet. Neki od najboljih hrvatskih liječnika su Varaždinci i smatram da imamo dovoljnu bazu znanstvenika i liječnika da to ostvarimo. Sada je još o tome preuranjeno govoriti, no vjerujemo da ćemo pronaći načina i za medicinski studij – zaključio je Čehok.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.