U srcu Bavarske predstavljene aktivnosti ureda 'Invest in Croatia Regions'

FOTO: Varaždinska županija u Münchenu traži investitore

| 6.10.2015. u 13:05h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija u suradnji s AZRA-om i Poslovnim zonama u okviru središnjeg mjesta za privlačenje investicija u Münchenu, prostorijama Agencije 'Invest in Bavaria', predstavila je aktivnosti svojeg Ureda za promociju i privlačenje investicija „ICR – Invest in Croatian Regions“.

Cilj je Ureda predstaviti potencijalnim ulagačima poslovno okruženje i konkurentna obilježja Varaždinske županije i cijele regije te stvaranje pozitivne klime i uvjeta za jači angažman i suradnju bavarskih i hrvatskih poduzetnika. Ured će služiti i kao mjesto za umrežavanje i razmjenu informacija s ciljem unapređenja poduzetničke, a time i gospodarske slike regije.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar kazao je pred okupljenima kako želi da Ured u Münchenu bude mjesto na kojem će svi oni na licu mjesta dobivati sve potrebne informacije i gdje će se uspostavljati prvi kontakti, te mjesto koje će u srcu Bavarske biti najbolji promotor prednosti ulaganja u sjevernu regiju.

- Bavarski udio u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Njemačkom iznosi 25 posto i siguran sam da imamo prostora ojačati tu suradnju. Ovaj Ured radit će na promociji i povezivanju i vjerujem da ćemo uspostaviti još bolju i kvalitetnu suradnju s Bavarskom i da će ona ići u obostranu korist. Dragi prijatelji, ovdje iz Münchena Vam želim srdačnu dobrodošlicu u Varaždinsku županiju – kazao je župan predstavljajući najvažnija ulaganja te iskustva stranih poduzetnika koji su prisutni u našim zonama pritom ističući kako je Varaždinska županija kvalitetna poduzetnička destinacija koja nudi vrhunski komunalno uređeni prostor, svu potrebnu dokumentaciju u najkraćem mogućem roku te snažnu podršku javne uprave prilikom realizacije investicija.

Zamjenik ministra gospodarstva Vlade RH Alen Leverić rekao je kako ovaj susret nije slučajan, već da pokazuje dalekovidnost Varaždinske županije kad je riječ o privlačenju investicija te da zato i ima podršku Ministarstva gospodarstva. Napomenuo je i kako je Vlada unatrag nekoliko godina značajno olakšala realizaciju investicija u Hrvatsku te iznio podatak kako su izravna inozemna ulaganja u 2014. bila četiri puta veća nego godinu ranije.

Veleposlanik Republike Hrvatske u SR Njemačkoj NJ.E. Ranko Vilović istaknuo je kako obje zemlje njeguju bliske političke, gospodarske i kulturne odnose te kako između Hrvatske i Bavarske postoji tradicionalna suradnja i brojna zajednička obilježja kao što su predanost, proizvodnja, rad i napredak te zaželio dobar start Uredu.

Zamjenica voditelja odjela za međunarodne gospodarske odnose u Europi Ministarstva gospodarstva Bavarske Ursula Heinzel kazala je kako Hrvatsku i Bavarsku veže mnogo toga, a iznad svega dugogodišnje prijateljstvo te kako se te veze mogu još učvrstiti te istaknula kako je odabir Münchena najbolji mogući odabir. Sličnu poruku poslala je i Svetlana Huber, direktorica Agencije 'Invest in Bavaria', zaželjevši Uredu puno uspjeha u radu i pohvalivši strategiju privlačenja investicija i odabir destinacije.

Podršku radu Ureda dali su i brojni predstavnici diplomatskog kora, njemački i bavarski gospodarstvenici, predstavnici hrvatskih tvrtki u Bavarskoj, predstavnici Hrvatske turističke zajednice te brojni drugi visoki uzvanici koji su uživali u umjetničkom programu operne pjevačice Jelene Štefanić koja je izvela hrvatsku, njemačku i bavarsku himnu te djela iz operete 'Grofica Marica', E. Kalmana „Komm mit nach Varaždin“ i Csardas (Hoere ich Zigeunergeigen). Predstavljanju aktivnosti ICR Ureda nazočio je i generalni konzul Generalnog konzulata u Münchenu Petar Uzorinac, zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić, direktorica Poslovnih zona Štefica Španić, direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić i direktor Slobodne zone Varaždin Enriko Parlaj.

Inače, povodom predstavljanja ICR Ureda dužnosnici Varaždinske županije, župan Predrag Štromar i zamjenik župana Alan Košić u Generalnom konzulatu u Münchenu susreli su se s Veleposlanikom Republike Hrvatske u SR Njemačkoj NJ.E. Rankom Vilovićem i generalnim konzulom Petrom Uzorincem kako bi detaljnije predstavili ciljeve i aktivnosti ICR Ureda.

Domaćini su se složili kako ovaj projekt ima velikog potencijala za produbljivanje suradnje između dvaju država te podržali inicijativu i napore koje Varaždinska županija ulaže u privlačenje investitora, a posebno su pohvalili predstavljanje Županije na sajmu „EXPO REAL“ gdje je jedina iz Hrvatske, izvjestili su iz županije.

Galerija slika