Edukacija i informiranje građana: Odvajate li pravilno otpad u kućanstvu? Foto: pexels/ilustracija

Edukacija i informiranje građana: Odvajate li pravilno otpad u kućanstvu?

vv | 22.9.2023. u 10:22h | Objavljeno u Našim krajem

Nastavlja se provedba informativno - edukativnih aktivnosti

odvajanje_otpada_1.jpg

odvajanje_otpada_2.jpg

Ovih je dana na adrese građana grada Ivanca, uz račune Ivkoma d.d. za zbrinjavanje komunalnog otpada, stigao i informativno – edukativni letak o tome kako pravilno odvajati otpad u kućanstvu.

Letak na jednostavan način, kroz tekst i ilustracije, informira o tome kako otpad sortirati te što spada u prikladan otpad za daljnje recikliranje, a što ne.

Tisak predmetnih letaka dio je sveobuhvatnog projekta koji Grad Ivanec provodi od 2022. godine te je financijski podržan od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz Javni poziv za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja otpada.

Uz kućanstva i građane, u edukaciji se poseban naglasak stavlja na djecu u vrtićima te na učenike osnovnih škola i Srednje škole Ivanec. Konkretno, za učenike osnovnih škola u Ivancu i Radovanu održane su javne tribine, podijeljene su i brošure, a tijekom listopada javna tribina održat će se i za učenike Srednje škole Ivanec.

Briga o educiranju i informiranju građana o odvajanju otpada i održivom gospodarenju otpadom već je niz godina u fokusu ekološke politike, rada i djelovanja Grada Ivanca.

Naime, Grad Ivanec od 2018. godine, uz EU i nacionalno sufinanciranje, provodi cijeli niz aktivnosti definiranih u nacionalnom Programu izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom.

Uz letke, brošure i javne tribine, održane su i razne druge prikladne aktivnosti u povodu značajnih datuma vezanih uz zaštitu okoliša. Stručni suradnici Grada Ivanca redovito gostuju u specijaliziranim radijskim emisijama o održivom gospodarenju otpadom, na tu temu gostovali su i u TV emisijama, a osmišljene su i dopadljive televizijske reklame.

Za vrtićke mališane i osnovnoškolce dosad je priređeno šest edukativnih predstava i igrokaza o ekološkoj tematici.

U svrhu kontinuirane dostupnosti informacija o razvrstavanju i gospodarenju otpadom uspostavljena je web stranica na kojoj su objavljene sve ažurirane i praktične informacije na web domeni  https://otpad.ivanec.hr/.

Sveukupno, do sada je građanima i djeci podijeljeno preko 20.000 letaka, održano je 14 javnih tribina, snimljeno 8 specijaliziranih radijskih emisija, tiskano je 4.000 brošura i 1.000 plakata.

Težnja Grada Ivanca je da informativno – edukativna tematika povezana s gospodarenjem otpadom ima i svoju praktičnu primjenu.

Stoga se posebno potiče da uporaba i tiskanje materijala na recikliranom papiru.

Također, aktivnosti su u pravilu praćene i s već tradicionalnom podjelom kloniranih sadnica ivanečke lipe. Do sada ih je podijeljeno više od 400,  a uz to građanima se dijele i platnene eko vrećice kako bi se, umjesto plastičnih vrećica, senzibilizirali za korištenje prirodnih materijala.

Ukupna vrijednost projekata koji su provedeni ili su u provedbi, a odnose se na tematiku održivog gospodarenja otpadom, iznosi 52.715,47 eura (blizu 400.000 kn). Navedeni iznos  kombinacija je europskih i nacionalnih izvora bespovratnih sredstava.