Zelena čistka Ivanec: Oko 600 volontera s nekoliko desetaka lokacija uklanjalo otpad iz prirode

VV | 24.4.2023. u 12:25h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu 22. travnja, cijelo administrativno područje grada Ivanca bilo je veliko zeleno radilište.

Stotine odraslih volontera, mladeži i djece iz 16 mjesnih odbora i 18 udruga (civilne udruge, pet DVD-ova, DŠR-ovi i Odgojni dom Ivanec) na više desetaka lokacija provelo je subotu, 22. travnja, u izvlačenju otpada koji su u šumarke, potoke te grabe pokraj prometnica i planinarskih putova odbacili neodgovorni građani, kako domaći, tako i oni iz susjednih sredina, za koje je već otprije poznato da prilikom tranzita redovito odbacuju vreće smeće u grmlje pokraj cesta.

U četvrtak i petak, 21. travnja, u Zelenu čistku uključilo se još 660 učenika osnovnih škola u Ivancu i Radovanu i njihovih područnih škola, Srednje škole Ivanec te mališana dječjih vrtića Ivančice i Bambi.

Ovogodišnja ivanečka Zelena čistka bila je dio projekta „Od izvora do mora“ koju u Hrvatskoj provode Coca-Cola, Udruga gradova Hrvatske, Konzum i Jutarnji list pa su mnogi volonteri nosili brendirane bijele majice, kape i rukavice kao prepoznatljiv znak ove akcije u koju je bilo uključeno 28 velikih, srednjih i malih gradova širom Hrvatske.

Velik broj radilišta širom gradskog područja u subotu je obišao i gradonačelnik Milorad Batinić:

- Veseli me velik odaziv akciji, to više što ivanečka Zelena čistka ove godine obilježava svoj 10. godišnji jubilej. Osim praktične koristi izvlačenja otpada iz prirode, jedan od glavnih ciljeva akcije jest osvješćivanje građana za odgovorno odlaganje otpada. Iako na terenu ima više lokaliteta koji su već tradicionalno problematični jer na njih pojedini građani i dalje odlažu otpad, vidi se da je otpada u prirodi ipak daleko manje – izjavio je gradonačelnik.

- Na terenu sam zatekao puno djece i mladih i to me uvjerava u to da je zelena budućnost Ivanca neupitna te da je Zelena čistka kroz proteklih 10 godina pridonijela pobuđivanju ekološke svijesti svih generacija, od onih u vrtiću do najstarijih - zaključio je gradonačelnik M. Batinić te svim volonterima, Ivkomu d.d. i gradskim službama koje su odradile kompletnu logistiku uputio javnu zahvalu.

Spomenimo također da se i Margečanu u Zelenu čistku s kolegama iz DVD-a i Mjesnog odbora uputio i predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras, aktualni predsjednik gradske Vatrogasne zajednice.

Označeno u