Zbog novog parkinga srušene dvije breze, ali već danas u Varaždinu osam novih stabala

vv | 19.2.2021. u 09:58h | Objavljeno u Našim krajem

Zbog uređenja novog parkirališta s dvadeset mjesta u Trakošćanskoj ulici, neće se uklanjati niti jedno od dvadesetak stabala na potezu od ljekarne pa do garaža u tom dijelu Varaždina, izuzev dvije breze koja su već uklonjene, i to zbog sigurnosti izlaska, odnosno ulaska vozila. Rečeno nam je to u Gradu Varaždinu, koji već danas počinje sa sadnjom osam novih stabala na obližnjem području, iako su kod garaža nedavno već posađena stabla lipa, sukladno zahtjevima stanara obližnjih stambenih zgrada.  

U Gradu Varaždin, kako naglašavaju, svjesni su da i stabla mogu prirasti srcu građana, ali i ona imaju svoj vijek pa se moraju s vremena na vrijeme uklanjati zbog starosti ili drugih opravdanih razloga. Međutim, kako dodaju, kod toga se itekako vodi računa da se na istom mjestu ili u blizini zasade nova. Tako se i kod pripreme gradnje novog parkirališta predstavnicima stanara obližnjih zgrada ukazalo što će se ukloniti, a što novo zasaditi, tako da nije bilo potrebe za nikakvim dodatnim intervencijama, a ponajmanje  dovođenjem zaštitara radi izvođenja radova.

-Razumijem građane, ali, iako nisam stručnjak za hortikulturu ni promet, uvijek inzistiram da se zasada nova stabla, ukoliko se ruše postojeća. Štoviše, upravo je zadnjih godina povećana sadnja drveća i tamo gdje ga nije bilo, kao što je to nedavni primjer u Grabanicama, Kučanu pa i u samoj Trakošćanskoj, a slijedi Harambašićeva. Riječ je o stotinama novih stabala, što najbolje govori o našem odnosu prema zelenilu. No, to nije sve. Kao što sam već najavio, plan je da se stabla posade i na potezu od Carine prema rotoru, zatim na Banfici, ali i u prigradskim naseljima, a tu je i park u novom POS naselju u Koblenzovoj ulici u Varaždinu. Sadit ćemo tamo gdje građani predlože, sukladno pravilima struke, naglašava varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, ukazujući da je nedavno posađen i prvi javni voćnjak na samo u Hrvatskoj, nego i šire.  

web2.jpg