Projekt PONOS III: "Škole više ne mogu funkcionirati bez asistenta u nastavi" Foto: Grad Varaždin

Projekt PONOS III: "Škole više ne mogu funkcionirati bez asistenta u nastavi"

Grad Varaždin/vv | 10.7.2023. u 16:15h | Objavljeno u Našim krajem

Završna konferencija projekta "PONOS III – POmoćnika u Nastavi – OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju III"

U ponedjeljak je u dvorani Palače Herzer održana završna konferencija projekta "PONOS III – POmoćnika u Nastavi – OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju III" čiji je nositelj Grad Varaždin.

Na konferenciji su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić te predstavnici projektnih partnera – Razvojne agencije Sjever DAN d.o.o., sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličke osnovne škole Svete Uršule.

5.JPG

6.JPG

4.JPG

1.JPG

Pomoć dobilo 80 učenika

- Potreba za pomoćnicima u nastavi sve je veća. Ove školske godine su u sklopu projekta bila osigurana sredstva za rad 70 pomoćnika u nastavi i 4 stručna komunikacijska posrednika koji su pružali pomoć za ukupno 80 učenika s teškoćama u razvoju. Od kad smo preuzeli upravljanje Gradom, značajno ulažemo upravo u segment obrazovanja i nadstandarde, pa smo čak i u ovom projektu vlastitim proračunskim sredstvima dodatno sufinancirali isplatu mjesečnih nagrada pomoćnicima, no očekujemo da država, koja ima i alate i financijska sredstva, više doprinese boljim uvjetima rada pomoćnika. Zahvaljujem se svima koji su angažirani na ovom izrazito važnom projektu pri inkluzivnom obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju, kao i razvoju njihovih sposobnosti, osobnosti te stjecanju znanja, vještina i iskustava potrebnih za svakodnevni život i socijalnu integraciju – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

2.JPG

Pročelnica Danijela Vusić istaknula je kako će se Grad Varaždin prijaviti za nastavak projektnih aktivnosti i financiranje iz Europskog socijalnog fonda plus i za iduću nastavnu godinu kroz projekt PONOS IV čim poziv bude objavljen.

"Sve više učenika s različitim potrebama"

U ime ravnatelja osnovnih škola zadovoljstvo projektom iskazala je ravnateljica II. osnovne škole Varaždin Sanja Posavec koja je kazala da škole više ne mogu ni funkcionirati bez pomoći asistenata u nastavi jer je svake godine sve više učenika s različitim potrebama.

- Male pobjede u našem poslu značajan su uspjeh za nas pomoćnike, kao i za naše učenike i njihove roditelje. Zato čestitam svima na uspješno završenoj školskoj godini. Nadam se da ćemo dobiti dodatan vjetar u leđa i da će se uvjeti rada u novoj, još boljoj i još uspješnijoj školskoj godini nešto poboljšati – rekla je pomoćnica u nastavi Vanja Možanić te zahvalila Gradu Varaždinu na provođenju projekta.

Ukupna vrijednost projekta 390.817,84 eura

Ukupna ugovorena vrijednost projekta PONOS III iznosi 390.817,84 eura, od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020." a preostalih 15% sredstava osigurano je iz proračuna Grada Varaždina.

Grad Varaždin je iz vlastitih proračunskih sredstava osigurao i dodatno sufinanciranje projekta čime je omogućeno da učenici s teškoćama imaju podršku pomoćnika/posrednika tijekom cijelog boravka u školi, a isplatom mjesečnih nagrada za radne rezultate poboljšan je i  standard rada pomoćnika i posrednika u varaždinskim školama.

PONOS_III_plakat1.jpg