Završavaju radovi na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu Foto: Ivanec.hr

Završavaju radovi na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu

VV/Ivanec.hr | 5.12.2015. u 16:43h | Objavljeno u Našim krajem

Na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu kraju se privodi „paket“ radova iz osnovnog ugovora s GT-Tradeom iz Splita, izvođačem sanacijskih radova na deponiju te dodatni radovi koji su naknadno bili dogovoreni, a čiji je cilj povećanje funkcionalnosti cijelog deponija te predstojeće stavljanje u funkciju reciklažnog dvorišta. Ukupna vrijednost radova je 12,5 milijuna kuna.

U sklopu dodatnih radova nedavno je sagrađena betonska konstrukcija na koju je ugrađena električna mosna (teretna) vaga za potrebe vaganja tereta koji ulazi na odlagalište. Usto, postavljeni su i rasvjetni stupovi, sve potrebne instalacije i videonadzor kao i priključak struje. Na 1.600 četvornih metara ulaznog prostora položen je asfalt. Izvođenjem svih spomenutih radova zadovoljene su zakonske odredbe, kojima su precizno propisani standardi uređenja i opremanja ulaznih prostora na deponije i u reciklažna dvorišta.

Na temelju toga će komunalna tvrtka Ivkom, kojoj je Grad Ivanec povjerio poslove na upravljanju i sanaciji deponija i reciklažnog dvorišta, od mjerodavnih tijela zatražiti njegov upis u poseban očevidnik i dozvolu za rad reciklažnog dvorišta na prostoru odlagališta u Jerovcu. Izdavanje dozvole očekuje se tijekom sljedeće godine.

Dotad će se u Jerovcu postaviti specijalni kontejneri za prihvat pojedinih vrsta otpada. Oni su već nabavljeni u suradnji Grada Ivanca i Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, a privremeno su smješteni u krugu Ivkoma. Među njima su i dva velika press kontejnera zapremnine sedam prostornih metara, a namijenjeni su prešanju papira i kartona.

Ono po čemu će se buduće reciklažno dvorište u Jerovcu razlikovati od sadašnjeg, koje se nalazi u krugu Ivkoma (i koje će tu i dalje nastaviti raditi), jest da će se tamo organizirati prihvat većih količina otpada koji je namijenjen ponovnoj preradi. Usto, reciklažno dvorište u Jerovcu bit će namijenjeno fizičkim osobama, dok će dvorište u Ivkomu i dalje služiti za potrebe građana i privrednih subjekata. Također, u Jerovcu će se moći odložiti i otpad koji se sada u Ivkomu ne može zbrinuti (npr. fluorescentne žarulje).

Što se pak tiče sanacije deponija, ona je pri kraju i u tijeku je sadnja zelenila na ulaznim i saniranim površinama. Iako će time biti stvoreni preduvjeti za zatvaranje Jerovca za daljnje odlaganje smeća, on će u funkciji ostati tako dugo dok se ne otvori Regionalno odlagalište u Piškornici. Mjesta za odlaganje komunalnog otpada u novouređene kazete ima i više nego dovoljno, a to potvrđuje i podatak da su njihovi kapaciteti dosad popunjeni manje od pola i u njima ima mjesta za nesmetano odlaganje otpada još nekoliko godina.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci