Zaštita vinograda: U "Tužanjskim goricama" postavljen mjerni uređaj "i Metos" Foto: Općina Vidovec

Zaštita vinograda: U "Tužanjskim goricama" postavljen mjerni uređaj "i Metos"

I.D./Varaždinske vijesti | 31.3.2017. u 17:09h | Objavljeno u Našim krajem

Postavljanjem vrijednog mjernog uređaja "i METOS" u vinogradu Udruge vinogradara i voćara "Sveti Antun" Tužno započela je aktivnija suradnja udruge sa Savjetodavnom službom u Varaždinu, kojoj je cilj unapređenje zaštite vinograda od bolesti i štetnika, jačanje borbe protiv sve izraženijih problema vezanih uz fitoplazmu, kao i sprečavanje razvoja i daljnjeg širenja američkog cvrčka.

Uređajem će se pratiti pojava i razvoj bolesti pepelnice, plamenjače i sive plijesni, kao i temperatura i vlažnost zraka, količina oborina, smjer i brzina vjetra te temperatura i vlaženje lista. Osim podataka iz mjernog uređaja, provodit će se monitoring pojave groždanih moljaca feromonskim mamcima te pojava američkog cvrčka žutim ljepljivim pločama.

Uz pomoć Općine Vidovec, postavit će se info punktovi na kojima će se izvještavati o potrebi tretiranja vinograda te dati preporuke vezane uz upotrebu dozvoljenih sredstava za zaštitu bilja. Osim ovog načina izvještavanja, svaki zainteresirani vinogradar može iste preporuke dobiti putem elektronske pošte ako se prijavi na stranice Savjetodavne službe.

U Udruzi vinogradara nadaju se da će ova suradnja unaprijediti zaštitu vinograda i pridonijeti kvalitetnijoj proizvodnji grožđa čime će se znatno podići kvaliteta vina.