Zaštita i očuvanja stabla starog više od 600 godina: Građanima darovano 100 mladih ivanečkih lipa

Varaždinske vijesti | 23.10.2022. u 15:30h | Objavljeno u Našim krajem

Kod stare lipe na ulazu u ivanečki park predbilježenim građanima podijeljeno je 100 mladih stabalaca klonirane lipe, proizvedenih u rasadniku Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom.

Proizvodnju klonova naručio je Grad Ivanec, koji ih već nekoliko godina uzastopce poklanja građanima koji su ih voljni zasaditi na svojim imanjima i tako ovo jedinstveno stablo sačuvati za budućnost. Dosad je podijeljeno ukupno 410 klonova.

Lipe su podijelili zamjenik gradonačelnika Marko Friščić i zaposlenici Poslovne zone Ivanec s direktoricom Lanom Labaš. Oni su građanima ujedno uručili i certifikat o podrijetlu, kao potvrdu da je riječ o originalnom klonu, te prigodnu platnenu torbu s logom Ivanca - Planinarskog grada. Prilog je to promicanju ekoloških torbi za višekratnu uporabu. Ovom akcijom ujedno je obilježen Europski tjedan održivog razvoja.

Budući da sve mlade lipe nose genetski zapis matičnog stabla, to znači da su sve stare više od 600 godina te da „pamte“ davne dane kada je, prema starim kronikama, originalna lipa zasađena prilikom preuzimanja Starog grada od strane viteškog reda ivanovaca.

- Zbog velikog interesa građana, Grad će s ovom akcijom nastaviti i dalje, a sve u cilju da se ivanečki drevni svjedok povijesti trajno sačuva za budućnost te da jednog dana, kada stabalca porastu, ujedno budu i prvorazredna ispaša za pčele - poručuju iz gradske uprave.