Za promociju romana "Cvikeri i cinkeri" Miroslava Cmuka načelnik Općine Maruševec VI. OŠ donirao pet primjeraka Foto: VI. OŠ Varaždin

Za promociju romana "Cvikeri i cinkeri" Miroslava Cmuka načelnik Općine Maruševec VI. OŠ donirao pet primjeraka

VV | 22.3.2024. u 09:00h | Objavljeno u Našim krajem

Iako će Školski dan stripa ove godine učenici provesti na proljetnim praznicima, aktivnosti u spomen na Miroslava Cmuka nastavit će se u tjednu povratka učenika u školu, objavljeno je na stranicama VI. OŠ Varaždin.

Prva od njih bit će predstavljanje njegova dječjeg romana "Cvikeri i cinkeri" u školskoj knjižnici 11. travnja. Roman će predstaviti učitelj likovne kulture iz OŠ Petrijanec Mihael Bađun, koji je ilustrator ovoga romana, a surađivao je s Miroslavom i na brojnim drugim knjigama, među kojima su "Zvučna čitanka", "Zvučna čitanka 2", romanu "Zagorland" te slikovnici "Zmaj u krošnji kruške".

Za tu je prigodu VI. osnovna škola Varaždin dobila donaciju pet primjeraka romana "Cvikeri i cinkeri" od načelnika općine Maruševec Marija Klapše.

IMG_20240131_101449.jpg

- Ta je velikodušna donacija omogućila našim učenicima da pročitaju ovaj dječji roman koji je objavljen posthumno u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu i u međuvremenu je u cijelosti rasprodan - navode u VI. OŠ Varaždin.

Roman čini osam ulančanih priča o životu triju generacija osebujnih stanovnika jednoga sela čije životne priče u prvom licu, duhovitim i iskričavim stilom, pripovijeda desetogodišnji Fran. Autor oslikava arhaični i idilični život na selu u kojemu vladaju dječje "bande“ s praćkom kao glavnim oružjem i kućicom na stablu kao mjestom radnje. Autorov jednostavan i duhovit, a učenicima vrlo blizak način pisanja razlog je zašto su ga neki već birali za izbornu lektiru, a sada kada je dostupan i u našoj knjižnici, vjerujemo da će ga otkriti i rado čitati i novi čitatelji.

- Očekujemo vas 11. travnja na promociji, a načelniku općine Maruševec zahvaljujemo na donaciji - poručuju sa VI. OŠ Varaždin.