Za pčelare s područja općine Maruševec osigurano više od 1.700 kilograma šećera Foto: Općina Maruševec

Za pčelare s područja općine Maruševec osigurano više od 1.700 kilograma šećera

Varaždinske vijesti | 1.9.2024. u 19:19h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Maruševec i ove godine nastavlja s pružanjem pomoći pčelarima sa svog područja u cilju poticanja održivosti pčelinjih zajednica.

U Donjem Ladanju ovog je tjedna organizirana podjela šećera za pčelare s područja Općine Maruševec koji su upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka u Republici Hrvatskoj pri Hrvatskom pčelarskom savezu.

Riječ je o devet pčelara koji su preuzeli preko 1.700 kilograma šećera za prihranu pčela budući da je zbog loših vremenskih prilika pčelarska godina izuzetno teška.

300824-marusevec-podjela-secera-pcelarima-01_2.jpg

Uz okupljene pčelare, podjeli je prisustvovao predsjednik Udruge pčelara Čmalico Bednja Danijel Godinić koji je zahvalio načelniku Mariju Klapši na dosadašnjoj pomoći Udruzi i njezinim članovima, kao i na prihvaćanju inicijative za donaciju šećera pčelarima.

Osim što okuplja pčelare s područja bivše Općine Ivanec s kojima dijeli aktualne informacije u pčelarstvu, Udruga Čmalico Bednja na spomenutom području provodi radionice po školama u cilju popularizacije pčelarstva, predstavlja i donira med, promiče dobrobiti od konzumacije pčelinjih proizvoda, educira djecu kako se ponašati u susretu s pčelama te kako pomoći sebi i pčelama.

300824-marusevec-podjela-secera-pcelarima-01_3.jpg

Načelnik Klapša ističe kako na ovom području uz postojeće postoje i pčelari koji se tek počinju baviti pčelarstvom i kako je važno da imaju podršku Općine makar na ovaj zasad simboličan način i pomoći kod prihrane i opstanku pčela.

- Svjesni smo da prema ukupnim troškovima koji naši pčelari imaju, ovo nije velika donacija, ali vjerujem da će dobro doći – ističe Klapša.

Općina Maruševec izdvojila je preko 1.800 eura iz Proračuna za navedenu pomoć pčelarima.

300824-marusevec-podjela-secera-pcelarima-01_1.jpg